KPMG: България е с най-ниското потребление на фалшиви и контрабандни цигари в ЕС

3732
KPMG: България е с най-ниското потребление на фалшиви и контрабандни цигари в ЕС
Снимка: iStock/Guliver

България отчита най-ниския дял на потребление на незаконните цигари (фалшивите и контрабандните цигари) – 2,4 %, сочи годишния доклад на KPMG за незаконната търговия на цигари в ЕС през 2019 година. Устойчивата тенденция в страната ни достига рекордно ниски нива през миналата година, като това е и най-ниското ниво, в сравнение с останалите държави в ЕС. Според KPMG, фалшивите и контрабандните цигари, потребени в България през 2019 г., водят до загуби за държавния бюджет в размер на 74 милиона лева.

Употребените в България през 2019 г. непредназначени за местния пазар цигари са били 500 млн. къса или 3,4% от общото потребление, което според данните на KPMG от различни източници e 14,67 милиарда къса. Най-голямата част от непредназначените за местния пазар цигари, макар и с намаляващи обеми, са били т.нар. „illicit whites“ (цигари, които може да са законно произведени в дадена страна, но с нерегистрани там марки и с единствената цел да бъдат продавани незаконно на други пазари, където те не са регистрирани за продажба), уточниха от Филип Морис.

В Германия, Италия, Словакия и Испания също се отчита ниско ниво на незаконни цигари – всяка с по 4 на сто дял от общото потребление. 

Най-висок дял на потребление на незаконни цигари (фалшиви и контрабандни цигари) се отчита в Гърция (22,4 процента), Литва (17,7 процента) и Ирландия (17,5 процента). Но в сравнение с 2018 г. и в Гърция, и в Ирландия се наблюдава тенденция на спад, докато в Литва има леко увеличение.

Потреблението на незаконни цигари в Европейския съюз (EC) през 2019 г. продължава да спада за седма поредна година и достига до най-ниски нива досега, показва годишното проучване на KPMG.

Общото количество употребени незаконни цигари в целия ЕС през 2019 г. е 38.9 милиарда къса, което представлява 7,9 % от общото потребление на цигари в Общността и бележи намаление с 0,7 процентни пункта, в сравнение с предходната година.

Рекордно нисък дял на незаконните цигари, отчете проучване

Рекорден спад на контрабандата на цигари отчете традиционното проучване на тютюневите компании. 3.3% е делът на незаконните цигари през...

Въпреки общия спад в потреблението на незаконни цигари като цяло, потреблението на фалшиви цигари расте, като достига 7,6 милиарда къса, което представлява увеличение от 38,3 процента в сравнение с 2018 г. и е най-високото ниво, отчетено досега.

Годишното проучване на потреблението на незаконни цигари в ЕС за 2019 г. е възложено на компанията KPMG от Филип Морис Интернешънъл Инк. (ФМИ). От ФМИ призовават за постоянни усилия в борбата с незаконната търговия и продължаващо сътрудничество с правоприлагащите органи на базата на променящото се естество на проблема в ЕС, се отбелязва още в доклада.

В обхвата на проучването си KPMG изследва няколко групи продукти по произход и дестинация, за да установи обема на потреблението на цигари, непредназначени за даден местен пазар.

Сред тях са контрабандни цигари - продукти, които се продават незаконно на даден пазар, включващи и т.нар. „illicit whites“; фалшиви цигари - фалшификати на съществуващи регистрирани марки, както и законно произведени и продадени в дадена страна, но употребени на друг пазар, като например при пътуване в чужбина. 

В рамките на проучването си KPMG провежда редица интервюта с представители на правоприлагащите органи в държавите-членки, които показват, че производството на т.нар. „illicit whites“ и на фалшивите цигари във фабрики, намиращи се в ЕС, се увеличава. Интервюираните посочват и нововъзникващи организирани престъпни групи за контрабанда на незаконен суров тютюн.

Борисов: Най-лесният начин да се изкарат черни пари е контрабандата на цигари

Спад в контрабандата на цигари отчете представително проучване по инициативата „Срещу незаконната търговия“, представено по...

Още констатации

Според някои от констатациите в доклада, Фалшивите цигари представляват 19,5% от общото потребление на незаконни цигари. Най-голям ръст на потреблението на фалшиви цигари спрямо 2018 г. се отчита във Великобритания (със 137 процента до 2,1 млрд. къса) и Франция (с 82 процента до 0,84 млрд. къса).

Т.нар. "Illicit whites" остават съществена група в потреблението на незаконни цигари, като представляват 35,6 процента от незаконното потребление в ЕС или 13,8 млрд. къса през 2019 г., спрямо 29,8 процента през 2018 г. 

За първи път от 2006 г., когато започва да се провежда проучването на KPMG, фалшивите цигари и т.нар. illicit whites представляват повече от половината от общото потребление на незаконни цигари в ЕС.

Целият доклад на KPMG с повече информация за резултатите и методологията можете да намерите ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com