Малките бизнеси не могат да задържат служители, а мярката 60 на 40 не им помага, показва анкета на БСК

3155
Малките бизнеси не могат да задържат служители, а мярката 60 на 40 не им помага, показва анкета на БСК
Снимка: iStock/Guliver

Изплащането на дължимите заплати и осигуровки е най-голямото затруднение за бизнеса в условия на криза. Това показват данните от проведено онлайн анкетно проучване в периода 2-8 май 2020 г., осъществено от БСК сред 584 управители и собственици на фирми в цялата страна.

Резултатите отразяват преимуществено състоянието сред микро и малките предприятия в търговията и услугите - сектор, който преобладава в БВП и е най-много засегнат от кризата и ограниченията свързани с коронавируса.

Масови съкращения и неефективни мерки за помощ

Принудени да съкратят част или целия си персонал вследствие на кризата са 73% от анкетираните, а 15% са прибягнали до намаляване на трудови възнаграждения.

Възползвалите се от мярката 60/40 са едва около 4%. Само 6% планират да кандидатстват, а 8.5% се колебаят.

Цели 81.5% от анкетираните оценяват мярката 60/40 като неефективна.


Почти половината от участниците в анкетата са наясно с антикризисните мерки, които предлага българското правителство за подкрепа на бизнеса, 38% имат частична яснота, а 15% изобщо не са наясно каква помощ могат да получат за справяне с проблемите, породени от коронавируса.

Едва 15% от анкетираните планират да кандидатстват по някоя от мерките по линия на Българската банка за развитие (ББР), а 32% все още се колебаят дали да пристъпят към подобен ход.

Категорични, че мерките чрез ББР не отговарят на нуждите им са цели 53% от работодателите.

БСП с още икономически предложения, но се оказаха сами срещу всички в парламента

След изслушването на премиера Бойко Борисов в парламента, БСП отново критикува управляващите и предложи куп социално-икономически мерки...

От какво се нуждае малкият бизнес

До 20 000 лв./месец са необходимите ликвидни средства за покриване на разходите в следващите три месеца (в т. ч. заплати, осигуровки и данъци) за около 57% от анкетираните. Всяка четвърта компания се нуждае от 20-50 хил. лв. на месец, а всяка десета – от над 100 000 лв. ликвидни средства за месечна издръжка.

Намаляването на ДДС за храни и лекарства като антикризисна мярка подкрепят 86% от участниците в анкетата, против са 5.6%, а около 9% се колебаят.

АИКБ: Хронология и мащаб на провала с мярката 60/40 (38/62)

"Мярката „60/40“, която всъщност е „38/62” с всеки изминал ден доказва, че е неработеща и не отговаря на реални...

74% от участниците в анкетата са убедени, че е необходимо временните мерки в подкрепа на бизнеса да продължат и след края на кризата. 7% са на противното мнение, а останалите се затрудняват да преценят.

Според повечето анкетирани, най-голям ефект биха имали фискалните мерки (разсрочване на задължения до края на 2021 г., създаване на възможност за ползване на данъчни облекчения, освобождаване от плащане на част от патентен данък или местни такси). Така смятат 65% от участниците в анкетата.

Според 53% най-важни са финансовите мерки, вкл. кредити при облекчени условия, схеми за безвъзмедна помощ с определен фокус – за запазване на заетостта, за обучение и др. 22% от анкетираните очакват специфични за отделни отрасли мерки, като например, ваучери за туристически услуги, временна финансова помощ за фирмите от сектора, намаляване на ДДС за определени стоки и услуги и др.

Задлъжнялост

Почти половината от анкетираните (48%) декларират, че кризата не е довела до увеличение на задълженията им към други фирми, за 45% задълженията са се увеличили с до 100 000 лв.

По 3000 безработни се регистрират на ден в бюрата по труда, сред тях и много добре образовани

Около 96 000 са безработните, като на ден се регистрират около 3000 души. Това призна зам.-социалният министър Зорница Русинова. Техни...

Между 100 и 200 хил. лв. ръст на задълженията декларират 5.5% от участниците в анкетата, а 1.7% са анкетираните, които имат над 200 000 лв. ръст на задълженията към контрагенти.

Аналогично е положението със задълженията към държавата. 45% от анкетираните нямат регистрирани задължения към държавата, 48% обаче са с до 50 000 лв. ръст на задълженията вследствие на кризата, 5.5% между 50 и 100 хил. лв., а над 100 хил. лв. дължат 1.4% от анкетираните.

58% от участниците в анкетата нямат невзети от други фирми суми за услуги и/или продукти, 34% очакват вземания в размер на до 100 хил. лв., 5.6% - над 200 хил. лв., а между 100 и 200 хил. лв. неполучени вземания декларират 2.4% от анкетираните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика