Малките фирми да не бързат със свободното договаряне на ток, съветват от EVN

6615
Малките фирми да не бързат със свободното договаряне на ток, съветват от EVN
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Всички бизнес клиенти на електричество ниско напрежение от 1 октомври 2020 г. няма да имат регулирани цени, но това не означава, че са задължени дотогава да сключат договори с нови доставчици на ток. Реално небитовите клиенти, каквито са малките фирми, ще имат време от около година, за да си изберат търговец, посочиха от EVN и ги посъветваха да не прибързват с решенията си. 

"Говорим за масова либерализация. За покриваната от EVN територия става въпрос за 100 000 клиента. Но това не означава, че всички те веднага трябва намерят търговец, да сключат договор или че ще останат без ток, ако не успеят да го направят до края на септември. Клиентите трябва да бъдат спокойни, че и след 1 октомври ще продължат да имат доставчик – това ще е досегашният. Разликата ще се изразява в това, че снабдяването няма да е по регулирани цени, а на основата на типов договор, подготвен от регулатора и цената ще се формира на пазарен принцип". Това поясни Калина Трифонова, зам.-председател на УС на EVN България по време на дискусия, посветена на предстоящата либерализация.

Според впечатленията й, в момента се използва датата 1 октомври и се правят опити за внасяне на напрежение и паника с твърдения, че всичко трябва да се случи до 1 октомври. „Не е необходимо да се създава паника, спешност, неизбежност“, категорична е Трифонова. „Говорим за 100 000 клиента. В момента 40 000 са на свободния пазар. Това ще е процес, който ще тече поне една година“, посочи тя.

Правилата предвиждат и вариант за снабдяване чрез „Доставчик от последна инстанция“ (ДПИ), за което срокът е 1 юли 2021 г. „Ако изпуснат тази дата клиентите няма да останат без енергия, но от ДПИ енергията  обикновено е най-скъпата“, отбеляза Гочо Чемширов, чл. на Съвета на директорите на EVN България. „Ако останат с типовия договор за съответното снабдяване, тогава ще бъдат служебно разпределени към ДПИ, което е пак снабдяване от същия снабдител, но с друга лицензия и по друга логика се формира цената, защото това е последната инстанция“, уточни той.

ДПИ купува в последния момент енергията и затова е най-скъпа, поясни Калина Трифонова. „Тази цена не се договаря. Това е спешната помощ - да не останеш без енергия“, добави тя.

Клиентът може да сменя доставчика си във всеки момент, но веднъж излязъл на пазара, няма да може да се върне на регулирани цени, защото за небитовите клиенти регулирани цени няма да има.

Между първо и 10 число на месеца се прави смяната на доставчик, т.е. хората до 10 юни 2021 г. реално имат време да решат кой търговец да си изберат. Може да изберат и EVN, защото EVN е играч на свободния пазар, изтъкнаха представителите на компанията.

Клиентите ще имат отговорността, когато избират търговеца да направят информиран избор – да го проучат дали има опит, капацитет и когато предлага прекалено много отстъпки дали няма скрит подводен камък, дали фирмата не е регистрирана на 30 септември, отбелязаха експертите.

Обявиха кога енергийният ни пазар ще бъде изцяло либерализиран

България е поела ангажимент към Брюксел пълната либерализация на енергийния пазар да приключи до края на 2025 година. Това заяви по вре...

Важно задължение на регулатора е да създаде платформа за сравнение на цените. До 31 декември КЕВР трябва да създаде платформа, в която всички доставчици на ток да качват своите цени, по които търгуват, за да има прозрачност. След Нова година ще има много повече информация на разположение на клиентите, включително за цените. 

За тяхно улеснение на небитовите клиенти, от EVN вече провеждат информационна кампания. Ето експертните разяснения по често задавани въпроси:

Как да разбера дали промените след 1 октомври 2020 г. се отнасят за моя обект?

Ако вече сте сключили индивидуален договор с доставчик (търговец) на енергия на свободен пазар, промените в Закона за енергетиката не Ви засягат.

Ако заплащате електроенергията за даде Ваш обект по цени, регулирани от КЕВР и във фактурата ви на втора страница липсва обозначение „БИТОВ“, това означава, че законовите промени засягат този обект и след 1 октомври 2020 г. той ще бъде снабдяван по условията на свободния пазар.

Внимание! Още примери за нелоялна конкуренция на свободния пазар. Какво да се прави?

Предлагането на привидно атрактивни оферти, в които не се включват всички задължителни, законови такси; използването на невярна и заблу...

Кой ще ме снабдява до 1 октомври 2020 г.?

До 1 октомври 2020 г. Вие ще продължите да получавате енергия от EVN Електроснабдяване в ролята му на краен снабдител по регулирани цени, определени от КЕВР. Според ценовото решение на КЕВР от 1 юли 2020 г. тези регулирани цени за небитови клиенти ще са валидни до 30 септември 2020 г.. През този период Вие можете да сключите договор за доставка на електроенергия по свободно договорени цени с EVN Електроснабдяване или с друг, избран от Вас доставчик.

Къде мога да намеря информация за действащи търговци на свободния пазар?

Информация за действащите търговци може да намерите на сайта на Електроенергиен системен оператор (ЕСО), секция Електроенергиен пазар. Сайтът на ЕСО е достъпен ТУК

Както предвиждат публикуваните промени в Закона за енергетиката, след 1 октомври 2020 г. всички небитови потребители на електричество ще закупуват ток на свободния пазар и няма да имат регулирани цени. Този процес е стъпка към пълната либерализация на електроенергийния пазар в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com