X
 
 

Масово в България се наемат украинци и молдовци за сезонна заетост

4198 1
photo of Масово в България се наемат украинци и молдовци за сезонна заетост
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Общо 3898 граждани от трети страни са били наети за първите девет месеца на 2017 г. по всички видове възможности за полагане на труд у нас. За периода 01.01.2017 - 30.09.2017 г. по информация на Агенцията по заетостта регистрираните за сезонна заетост до 90 дни са общо 3256 работници от трети държави. Това обяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) Пламен Димитров на пресконференция, предаде репортер на Actualno.com.

Димитров коментира, че синдикатите не са съгласни с разширяване на браншовете за сезонна заетост и включването на строителството в този случай. Аргументът им е, че строителството у нас е почти целогодишно, така че от Конфедерацията не виждат смисъл то да става част от браншовите сектори. Според българското законодателство икономическите дейности, в които попадат браншовете туризъм и земеделие, които са с ясно изразена сезонна заетост, са селско, горско и рибно стопанство и хотелиерство плюс ресторантьорство.

КНСБ иска дебат за въвеждане на необлагаем минимум

24 000 лева от доходите на младоженците да бъдат необлагаеми за годината, в която са сключили брак, предлагат от КНСБ. По-рано днес от ...

Синдикатите отчитат, че след направените промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност (ЗТМТМ) от месец юни тази година, се наблюдава ръст на броя подадени декларации от работодателите за наемане на чужденци. Именно големият брой регистрирани сезонни работници се дължи на много облекчената процедура, при която вече:

- Не се прави проучване за състоянието на пазара на труда;

- Не се изискват документи за образование, специалност, правоспособност, професионална квалификация и опит на работника - гражданин на трета държава;

- За всеки сключен договор работодателят не внася такса в държавния бюджет.

Заради недостиг на кадри: Ще наемаме служители от Молдова и Украйна

България разширява възможностите за внос на работници у нас. Предстоят преговори с Молдова, Украйна и Армения за приоритетно наемане на...

Стана ясно също така, че най-много работници са дошли да се трудят у нас от Украйна - 2691 души, следвани от Молдова - 133 души, Турция - 71 души и Русия - 54 души.

Инспекцията по труда е констатирала общо 217 нарушения на ЗТМТМ, като е съставила 135 акта. Издадени са 84 наказателни постановления, като 18 от тях към момента са влезли в сила. Общият брой на констатираните нарушения за деветте месеца на 2017 г. е 1170 - толкова, колкото за цялата минала година.

По отношение на заетите в сектор "Туризъм" КНСБ алармира, че трябва да се предприемат стъпки към изсветляване на бранша. В момента средната заплата там е около 1000 лв., а официално се води 645 лв., което показва драстично разминаване между обявено и реално получено възнаграждение.

Actualno.com припомня, че в края на юни правителството одобри проекти на двустранни спогодби с Армения, Молдова и Украйна в областта на трудовата миграция. Документите служат като основа за водене на преговори за регулирането на заетостта на гражданите на трите държави в България.

Тогава стана ясно, че при наемането на граждани на една от държавите на територията на другата се изисква валидно разрешение за работа. С проектите на спогодбите се предлага гражданите, които бъдат наети на територията на другата страна, да се ползват със същите права и задължения, които са в сила за местните работници.

КНСБ иска достойно възнаграждение за командированите работници

КНСБ застава зад предложението на Европейската комисия, в Директива 96/71/ЕО относно командированите работници, понятието „мини...

Подписването на спогодби с Армения, Молдова и Украйна ще даде възможност за осигуряване на кадри за икономическите сектори, в които има недостиг на работна сила. Един от тях е туризмът. От страна на България спогодбите се изпълняват от Агенцията по заетостта.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители