На ниво комисия: 9% ДДС за виното и бирата, както и за туроператорите

1321
На ниво комисия: 9% ДДС за виното и бирата, както и за туроператорите
Снимка: Getty Images/Guliver

Парламентарната Комисия бюджет и финанси разшири кръга на стоките и услугите, облагани с по-ниска ДДС ставка от 9%, предаде БГНЕС.

Така с по-ниския данък добавена стойност ще бъдат облагани виното, бирата, туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз. В последния момент към тази група бяха добавени фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища и други.

Журналист: Не мога да си обясня намаляването на ДДС за бирата

Може да съм прост, сигурно повече от Борисов, но не мога да си обясня намалението на ДДС за бирата на 9%, тоест с 55%. Ярослав Хашек бе...

Мярката е по предложение на „Обединени патриоти”, а на коалиционен съвет в началото на седмицата получи подкрепата и на коалиционния партньор ГЕРБ. Тя има за цел преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, както и подпомагане на туристическия бранш, който бе сред най-засегнатите по време на извънредното положение.

„Това още веднъж показва, че пробив в единната ставка винаги води единствено до разширяване на видовете услуги под натиска и искането на съответните бизнеси, което е съвсем нормално“, заяви след заседанието председателят на комисията Менда Стоянов, която неведнъж е изразявала личната си позиция против диференцираната ДДС ставка.

Промените бяха гласувани директно на второ четене през отворения за обсъждане Закон за местните данъци и такси, а на заседанието на парламента в четвъртък предстои да бъдат одобрени окончателно в пленарната зала. Така ще могат да влязат в сила от 1 август и да действат до края на 2021 г като временна мярка, заедно с намаленото ДДС за ресторантите, кетъринга, книгите и детските стоки.

Въпреки че от БСП разкритикуваха начина, по който новите текстове се вкарват за обсъждане, депутатът от левицата Дора Янкова изненадващо ги подкрепи с аргумента, че туристическият бранш наистина е сред най-засегнатите.

Управляващите предлагат 9% ДДС и за фитнесите

С 9% ДДС да се облагат и фитнесите предлагат депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. Това става ясно от поправки в Закона за ДДС, внесен...

В рамките на днешното заседание депутатите приеха и текстове, даващи възможност на туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат – срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика