Няма причина новия Закон за потребителския кредит да бъде оспорен, казва адвокат

36386
Няма причина новия Закон за потребителския кредит да бъде оспорен, казва адвокат
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Позволението за рефинансиране на стари заеми, което дава новия Закон за потребителския кредит, ще доведе до увеличение на кредитния риск. Едно от нещата, които ще се случат, е да се намалят лихвите по депозитите, а другото – ще се дават по-малко ипотечни кредити. Такава оценка даде за ситуацията на кредитния пазар икономистът Владимир Каролев. И припомни - заради въведена със задна дата такса за присъединяване към мрежата на ВЕИ-та сега има такива дългове в енергетиката, а тази такса беше оспорена успешно като противоконституционна в съда.

Според адвокат Десислава Филипова възможността за масово рефинансиране изобщо няма да се реализира. В сутрешния блок на Нова телевизия тя посочи, че в европейското законодателство има директива за банковото дело, която още не е транспонирана. Филипова твърди, че законът няма да падне в съда, защото не урежда отношения със задна дата, а висящи отношения. Преди новия Закон за потребителския кредит неустойката при предсрочно погасяване не е била уредена със закон, а само на ниво договор. Сега вече има законова обосновка, подчерта Филипова.

Румен Гечев: Няма да има преподписване на договори за кредити

Това е популизъм, да се преподпишат 3 млн. договора за потребителски кредити е невъзможно. Надявам се законът да бъде приет най-късно в...

Съгласно закона таванът на лихвите по кредитите важи при вече сключени договори, в които кредиторът няма право на обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на договор за кредит, когато кредитът е погасен след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му. С други думи – ако в договора ви е наложена такса за предсрочно погасяване, таванът върху лихвите по кредитите не важи.

Каролев подчерта, че икономическата обосновка за по-високите лихви по заеми, кредити и ипотеки в България е логичен, защото българите са по-бедни. Финансовите институции са наясно, че рискът да не се върне заем у нас е по-висок, отколкото примерно Германия – затова слагат по-висока лихва, каза икономистът. От своя страна Филипова му опонира, че новата европейска директива е разработена с цел ограничаване на кредитния риск и съответно трябва да повлияе върху лихвите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика