X
 
 

Остър недостиг на пилоти в България, всеки десети е чужденец

2568 4
photo of Остър недостиг на пилоти в България, всеки десети е чужденец
Снимка: iStock/Guliver
Високи изисквания, скъпо обучение и конкуренция за кадри от low cost компаниите води до недостиг на професионални пилоти в българските авиокомпании. Срещу високо заплащане до 4000 евро в Европа нискотарифните превозвачи „крадат“ подготвените ни авиатори от всички останали. Както в сфери, като медицината и образованието, качествени кадри вече липсват, защото бягат в други европейски държави за по-големи заплати, коментираха от авиационния бранш пред „Монитор“.

В момента конкуренцията на пазара води до недостиг на летци и заради това се налага внос от трети страни у нас, като Украйна, Македония, Сърбия и др. Така на практика 10% от пилотите на българските авиокомпании са чужденци. От бранша се оплакват, че у нас на чуждите кадри от трети страни в авиацията не разрешават да летят с дипломи за средно образование, за разлика от Европа и останалата част от света. Там се дава превес на квалификацията, а не на тапията за магистър. За пилот се изисква специално обучение и изпити, което у нас не е възможно, а не университетското образование, аргументират се шефовете на БГ компаниите за пречките за набиране на кадри.

Нов закон в Русия ще позволи свалянето на граждански самолети

Граждански самолети с пътници на борда, нарушили въздушната граница на Русия, ще може да бъдат сваляни. Това пише руското издание "Изве...

Затова от години браншът иска въвеждането на държавна поръчка - граждански факултет в Долна митрополия, но от властите контрират, че това е държавна помощ. А тя не е възможна, защото ще бъде санкционирана от Европейската комисия.

Друго обучение в България не е възможно освен за аматьорски бревет, защото у нас няма достатъчно инструктори. Затова нашите летци отиват в чужбина да се обучават. Курсовете за пилоти в съседна Румъния не излизат под 8000 евро. За пилот на частни самолети курсистът трябва да е на минимум 17 години и задължително да има познания по английски език и изкаран курс по медицина по тамошните стандарти. Цената тук е в пъти по-висока – 8897 евро. За упражняване на други професии в областта (например мениджър на въздушния трафик) цената отново не е ниска – близо 6000 евро. Отново са задължителни бакалавърска степен на образование и навършени минимум 18 години.

Най-високата цена за курс е 43 000 евро, която е ATPL(A). Това е сертификатът, който е най-търсен в САЩ и Великобритания. Лицензът ATPL е най-високото отличие, което един пилот може да получи не само в тези две страни, но и по света. За да го придобие, бъдещият пилот трябва да се обучава 2 години и задължително да има познания по медицина, английски, математика и физика.

В Турция курсът за същия сертификат продължава между 14-16 месеца, като се състои от 800 теоретични и 205 часа, прекарани в практика. По време на обучението на учениците е подсигурен транспорт, както и квартира.

Окончателно: Авиокомпаниите ще предоставят на ДАНС данни за пътниците и екипажа

Парламентът гласува на второ четене промените Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Измененията предвиж...

По данни на британския авиационен регулатор за кандидатстване за придобиване на ATPL(A) бъдещият пилот трябва да е на минимум 21 години и да притежава уменията за пилотиране на избрания от него тип самолет, който по-късно ще тества по време на проверка на уменията. Ако пилотът кандидатства за сертификат за пилотиране на Boeing 737, то той трябва първо да премине през обучение за неговото управление. Преди самия изпит кандидатът трябва и да има теоретична подготовка по авиоправо, метеорология, обща и радионавигация, принципи на летенето, планиране и следене на полети, общи познания по въздухоплавателните средства и др. Често пъти този тип подготовка се получава при курсовете за придобиване на други подобни сертификати, които са задължителни, преди да се получи ATPL(A). Освен тях пилотът трябва да има минимум 1500 летателни часа, от които 500 са за операции, извършвани от повече от 1 пилот, 200 са прекарани в полети в страната, 100 в нощни полети или такива, в които е бил асистент-пилот. Не повече от 100 часа пък могат да бъдат изкарани в подходящ симулатор.

При любителите през последните години има бум на желаещите да летят аматьорски. Общият брой пилоти от всички категории със свидетелства у нас са 1292, от които едва 12 са хората с бреветите за свръхлеки самолети, а около една четвърт са любители – 309. Любителският е най-често срещаният лиценз в леката авиация и е първата стъпка към кариерата като пилот в гражданската авиация. Професионалистите във въздуха са 397, а най-разпространеният бревет е за транспортни самолети – 517.

Кризата с кадрите ще се задълбочава. Очакванията са до 2037 г. броят на пътуващите със самолет да се увеличи двойно или това ще са по 8 млрд. на година, сочат данни на Международната асоциация на въздушния транспорт. Освен това броят на самолетите ще се удвои и ще има 50% ръст на частните возила.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • управляват ни руски послушковци 4 управляват ни руски послушковци преди 7 месеца Профил на трол?
  Румен Решетников свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за асансьори, тераси и апартаменти - точно той за 8 години начело на военната ни авиация буквално я приземи и затова го катапултираха в президентството
 • Съдът пита МО нарушавали ли са руски самолети пространството ни 3 Съдът пита МО нарушавали ли са руски самолети пространството ни преди 7 месеца Профил на трол?
  шкембе войвода не подаде оставка след гибелта на капитан Стоян Неделчев и капитан Пламен Пантелеев, загинали при изпълнение на воинския си дълг - военните ни пилоти са обречени в руските ковчези, боклуците русороби,дебелеят от национални предателства и гешефти
 • Съдът пита МО нарушавали ли са руски самолети пространството ни 2 Съдът пита МО нарушавали ли са руски самолети пространството ни преди 7 месеца Профил на трол?
  Ако се докажат твърденията на Ненчев, Каракачанов, а не Ненчев би следвало да е подсъдим. Време е съдебният фарс за нарушаване на руски интереси срещу бившия военен министър Николай Ненчев да приключи и да се потърси отговорност на Каракачанов и най-малкото да не допускаме ремонтът на нашите изтребители в Русия
 • ПатрЕот 1 ПатрЕот преди 7 месеца Профил на трол?
  Остър недостиг на пилоти,но пък изобилие от продажни и крадливи Иди.оти! Само пред "Коня" са 240 глави!
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...