От днес влиза в сила тол системата

3329
От днес влиза в сила тол системата
Снимка: АПИ/МРРБ

От днес влиза в сила тол таксуването за движение по 3 115 км магистрали и първокласни пътища за тежкотоварните превози. Превозвачите обаче се договориха с премиера Борисов да ползват гратисен период до 27 март, като дотогава ще трябва да се снабдят с маршрутни карти, бордови устройства и GPS-тракери.

Системата важи за всички тежкотоварни камиони над 3.5 тона и автобуси. От общо 3115-те километра пътища в обхвата на тол системата, 803 км са автомагистрали и 2 312 км – първокласни пътища. Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от около 20 000 км републиканска пътна мрежа остават безплатни за тежкотоварните автомобили.

От 05:00 ч. на 01.03.20 г. влиза в експлоатация ТОЛ системата

От 05:00 ч. утре сутринта (01.03.20 г.) пътните превозни средства над 3,5 тона ще плащат тол такса за ползване на повече от 3 000 килом...

Първоначално бяха предвидени в обхвата на тол системата да влязат 10 800 км пътища, като сега останаха малко над 3000 км. По първоначални разчети приходите от тол такси трябваше да са близо 1 милиард лева, а сега разчетът е за около 450 млн. лева. Още 300 млн. се очакват от приходи от винетки от автомобилите и така сумата за поддържане на пътищата се приближава до 750 млн. лева, каза Нанков.

Тол таксите за изминаване на 1 км са определени в съответствие с масата на пътното превозно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя. За масовия тежкотоварен превоз – камионите от 3.5 т до 12 т, тарифите са между 3 ст. и 7 ст. на километър, а за автобусите – от 1 ст. до 4 ст. на километър.

За превозните средства над 3.5 т, използващи като единствен източник алтернативни горива, тол таксата ще е в размер на 50 на сто от стойността, определена за съответния вид автомобили с екокатегория ЕВРО VI, EEV.

Единствената новост за леките автомобили при тръгването на тол системата е, че шофьорите без валидна електронна винетка ще бъдат следени и санкционирани и от камерите на тол системата. Нарушителите ще бъдат заснемани от камерите по републиканската пътна мрежа и автоматично ще влизат в базата данни, съобщава Нова телевизия. Ако в рамките на същия ден шофьорите бъдат спрени на пътя от мобилен екип, ще имат възможност да платят на място по-ниска глоба. За автомобилите тя е в размер на 70 лева, за камионите между 3.5 и 12 тона – 125 лева, а за тежкотоварните над 12 тона – 175 лева.

Последни в Европа въвеждаме тол система, но пък тя е най-иновативна, счита Нанков

"Обръщаме модела и го правим справедлив. Не само леките автомобили да плащат за издръжката на републиканските пътища, а и тежкотоварнит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика