От септември скачат цените на основните храни и куриерските услуги

10339
От септември скачат цените на основните храни и куриерските услуги
Снимка: istock

С шоковото увеличение от 20% се очаква да скочи цената на хляба. Причината за драстичното поскъпване е увеличението на тока. Това коментират от Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в област Добрич. От Съюза на хлебарите се опасяват и от предстоящи фалити в бранша.

С увеличението на цената на тока с над 100%, както и на брашното с още 20%, ситуацията за хлебопроизводителите е много напрегната, споделя председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов, предаде БНР.„Всичко това води до едно увеличение от порядъка на 20-25% и на цената на произвежданите от нас изделия. Ако не направим тази стъпка, просто трябва да затваряме“, предупреждава той.

Новите цени на тока и горивата ще се усетят от домакинствата през есента, обяви АЗП

Поскъпването на тока и горивата доведе до повишаването на цените на храните и на инфлацията. Това заяви председателят на Асоциацията за...

Тошко Няголов предполага, че цената на хляба в търговската мрежа ще достигне цена от 1,50 лв.,като в нея ще бъде предвидено и задължителното увеличение на заплатите на работещите в бранша, тъй като те са далече от средните за страната. По думите му голяма част от собствениците на малки фурни са притеснени от предстоящи фалити до края на тази година

Цените на основни хранителни продукти са се повишили значително през последната година. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата при зеленчуците скокът е между 14% за чушките до 55% за краставиците. Морковите са поскъпнали с 32%. Поевтиняване с 10% има при доматите. Сериозен е ръстът в цените на олиото - 54%. При брашното, което определя и цената на хляба, той е 13%. Яйцата са поскъпнали с 6%, а сиренето - с 8%. Според Владимир Иванов, председател на комисията, повишаването на цената на хляба е нормално и дори е малко, като се има предвид на какъв натиск е подложен браншът. Иванов обяви, че има много добра реколта от зърно тази година и у нас, и в целия Европейски съюз. По думите му обаче поскъпването на хляба е неизбежно.

Куриерската компания "Спиди" също увеличава цените на основните си услуги от 1 септември с 4,85%. От фирмата коментират, че основната причина е поскъпването на горивата. Конкурентът "Еконт" вече увеличи таксите за превоз на пратки от 1 юли от 1 до 8% като за причина отново беше посочена по-високата цена на горивата. Към новата такса обаче се добавиха и други компоненти, като тол таксите, допълнителни начисления, обвързани с пътната мрежа, както и състоянието на самата пътна мрежа. Таксите за допълнителните услуги "Наложен платеж", "Тежък пакет", "Обявена стойност", "Отвори или Тествай, преди да платиш" и "Съботна доставка" няма да се променят, съобщиха от "Спиди".

С увеличението основната цена за доставка на пратки до 3 кг на компанията ще нарасне от 3,44 лева на 3,60 лева. Основната цена за доставка на пратки до 6 кг ще се увеличи от 4,92 лева на 5,15 лева. Основната тарифа за доставка на пратки до 10 кг ще се вдигне от 6,16 лева до 6,46 лева, а до 20 кг - от 11,29 лева до 11,84 лв. Последният път, когато "Спиди" увеличи цените за доставките, беше миналата година, като тогава изтъкнатата причина беше въвеждането на тол системата.

Статистика: Животът в България рязко поскъпна

Животът поскъпва пети месец поред, показва националната ни статистика. През юли месечната инфлация в България се повишава с 0,8%, докат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика