Отговорни инвестиции в кризисното време

8807
Отговорни инвестиции в кризисното време
Снимка: iStock

Пандемията от коронавирус буквално блокира световната икономика. Държавите наложиха тежки извънредни мерки, за да ограничат разпространението на заразата, а все повече хора са поставени под карантина.

Цели индустрии бяха принудени да спрат работа – авиокомпаниите приземиха самолетите си, автомобилните заводи затвориха, а финансовите пазари преживяха болезнени спадове. Цените на петрола са на рекордно ниски нива за последните две десетилетия, чувството за несигурност и неизвестност властва навсякъде.

Икономическите щети са огромни, като засега никой не е в състояние да оцени дори приблизителния им размер. Очаква се сериозна рецесия в Европа и САЩ, а постепенно възстановяване може да започне най-рано през втората половина на годината.

Поради всички тези фактори еврозоната ще отчете негативен среден годишен ръст за 2020 г., докато този в САЩ се очаква да остане под първоначално планирания, прогнозират експерти.

Невиждани мерки

Държавите вече действат на доказания принцип, че извънредните ситуации изискват извънредни мерки. Те отделиха огромни суми, за да спасят икономиките си, да помогнат на гражданите и да осигурят нормалното функциониране на финансовата система.

Целта на мерките е да стабилизират и капиталовите пазари. Федералният резерв на САЩ свали основната лихва почти до 0%. Тъй като в Европа лихвеният процент от известно време е 0%, Европейската централна банка реши да не го понижава допълнително, а вместо това да разшири програмата за купуване на облигации и да насърчи отпускането на нисколихвени заеми на предприятия. Тези мерки изглеждат достатъчно адекватни.

Компаниите бяха подкрепени и със сериозни фискални стимули. Почти навсякъде се отлагат плащанията на данъчни и други задължения и се създават гаранционни фондове. Германия отдели 500 млрд. евро за кредитни гаранции, а Обединеното кралство отпусна пакет от 330 млрд. паунда в помощ бизнеса. И двете държави са готови да окажат допълнителна подкрепа при нужда. Ръководеният от Кристалина Георгиева Международен валутен фонд подготвя заемен фонд от 1 трилион долара.

Несигурността сложи край на възходящия пазар

Ситуацията все още е твърде неясна и не може да се предвиди как ще се развие през следващите месеци. Икономическият ефект също е трудно да се оцени, но той зависи най-вече от това колко дълго ще продължи карантината.

Известно е, че капиталовите пазари не обичат подобни сценарии. През последните седмици видяхме класическото "бягство" към по-сигурни активи, считани за "убежища" в подобни ситуации.

Масовите разпродажби на активи изтриха натрупаните в последната година печалби. Макар да отчитат спад до нивата от последната финансова криза, пазарите изглеждат по-уравновесени като очакваното свиване в производството вече е отчетено в цените.

Все още се оценява възможността за влошаване на икономиката. Инвеститорите активно търсят по-сигурните държавни облигации, натискайки доходността по тези инструменти до едни от най-ниските нива.

Период на изчакване

Предполагайки, че настоящата ситуация ще бъде с временни последици, движението на цените на акциите през тези дни предлага нови възможности. Но далеч не е сигурно, че инвеститорите на пазарите бързо ще се ориентират към тези възможности.

Те все още предпочитат сигурността на държавните облигации, дори при ниска доходност, която не компенсира инфлацията. Акциите все още са табу, въпреки че в ценовите им равнища вече са включени крайно негативни сценарии.

Новините през следващите месеци вероятно ще останат негативни. Икономическите индикатори ще бъдат под натиск. Печалбите на компаниите ще намалеят.

Спадът в цените през последните седмици драстично промени пропорциите в портфолиата на KBC Асет Мениджмънт. Делът на акциите вече е достигнал целевото си ниво и финансовите мениджъри засега предпочитат да запазят това ниво.

В пропорциите с акции, дружеството разполага с по-отбранителни акции като сектори и географски райони, предпочитайки развиващите се пазари, където вирусът вече преминава. Инвестиционните експерти действат далеч по-внимателно с експозицията си към европейски ценни книжа.

Какви възможности предоставя KBC Асет Мениджмънт, четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com