Относно равните заплати в ЕС Джамбазки даде пример за несправедливост с превозвачите

3790
Относно равните заплати в ЕС Джамбазки даде пример за несправедливост с превозвачите
Снимка: БГНЕС

Има Европейска гражданска инициатива за събиране на достатъчен брой подписи, с които да бъде предоставено на вниманието на Европейската комисия въпросът за еднакви заплати в България и в Европейския съюз. Това заяви зам.-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки. Всъщност тази инициатива е идея на крайнодясната унгарска партия "Йобик".

По думите на Джамбазки редица западноевропейски държави имат тежки протекционистични закони, които пречат на предприемачи от Източна Европа – например превозвачите. Затова и се стартира тази инициатива, чийто механизъм е урегулиран в Договора от Лисабон. Според процедурата при 1 млн. и повече подписи ЕК е длъжна да разгледа съответното законово предложение и да го опише в юридически текст, но не и то да бъде прието задължително. Джамбазки беше категоричен, че сегашната инициатива е отговор на протекционистичните идеи, които и френският президент Еманюел Макрон изложи при визитата си в България в края на август.

В пет икономически дейности средната заплата надхвърля 1500 лв.

В пет икономически дейности у нас средната заплата вече надхвърля 1500 лв., показват данни на НСИ за второто тримесечие. Единствено IT ...

Зам.-председателят на ВМРО настоя и да няма европейски документи, които да застрашават предприемачите от Източна Европа.

Безспорен факт е, че с административно решение не може да бъдат урегулирани заплатите. Ако можеше, да направи закон за 5000 лева минимална заплата и да минем швейцарците, коментира икономистът Владимир Каролев. Той настоя, че за 8 години сме удвоили доходите си, но проблемът е, че например румънците са с 20% по-напред. "Това е истинският дебат – защо румънците от 2009 година насам почват да ни изпреварват. Случва се, защото няма реформи от 2008 година насам", посочи Каролев, който беше съветник на икономическия министър в кабинета „Борисов 2” – Божидар Лукарски.

Каролев и Джамбазки конкретно посочиха като протекционистичен механизъм новите екологични евростандарти, които затягат режима в сектора и ограничават още повече отделянето на вредни вещества във въздуха. Джамбазки включи този пример като пример за „политика на лицемерие и двоен стандарт”, но не засегна с нито една дума темата за качеството на въздуха и трябва ли всички да дишат замърсен въздух, за да може един сектор да осигурява работа при по-ниски разходи. Припомняме, че според оценка на ЕК България губи 3 млрд. евро годишно заради мръсния въздух, както и 2 млн. стандартни дни, а през 2013 година 13 700 българи са починали преждевременно заради заболявания, предизвикани от мръсен въздух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика