Пакет "Мобилност" се връща за гласуване в последната сесия на ЕП - 3 и 4 април

2338
Пакет "Мобилност" се връща за гласуване в последната сесия на ЕП - 3 и 4 април
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Предложенията относно Пакета за мобилност ще бъдат върнати обратно в Комисията по транспорт на ЕП за прегласуване и сортиране, преди да бъдат гласувани в пленарна зала на 3 или 4 април. Това става ясно от официално съобщение на сайта на Европейския парламент (ЕП), след като днес пакетът не влезе в пленарна зала.

Съгласно обяснението, законовите предложения в пакета ще трябва да бъдат "филтрирани" - съгласно чл. 175 от правилника на ЕП. Чл. 175 гласи следното: "Когато във връзка с текст, внесен от дадена комисия, са внесени повече от 50 изменения или искания за разделно гласуване или за отделно гласуване, които да бъдат разгледани на пленарно заседание, председателят на ЕП може, след като се консултира с председателя на комисията, да поиска тя да гласува по всяко от тези изменения или искания на нейно заседание. Всяко изменение или искане за разделно гласуване или за отделно гласуване, което на този етап не събере гласовете на най-малко една трета от членовете на комисията, не се поставя на гласуване на пленарно заседание".

Трите предложения, срещу които са българските превозвачи - за командированите шофьори, времето за почивка на шофьорите и правилата за достъп до професията автомобилен превозвач, и до пазара на международни автомобилни превози на товари, са част от предложението на Европейската комисия за пакет "Мобилност", изготвено през май, 2017 година.

"Не говорим нито за победа, нито за окончателен успех. Говорим за тактически успех, намалихме шансовете пакетът да бъде гласуван на две четения и окончателно приет", коментира българският евродепутат Ангел Джамбазки.

Протест

Българските превозвачи се заканиха да не пуснат никога пакет "Мобилност"

Превозвачи протестират срещу пакет "Мобилност" в София и Страсбург, предаде БГНЕС. В София протестиращите са пред сградата на Европейс...

Днес превозвачи излязоха на протест в Страсбург и София. В столицата те се събраха пред храм-паметника "Александър Невски“, откъдето пешеходно стигнаха до сградата на Европейската комисия. Там те развяха лозунгите "Западът – убива, Изтокът – умира", "Планът Макрон“ – началото на края на ЕС“.

"Ще продължаваме протестите срещу пакет "Мобилност", докато нещата не станат нормални. Това, че пакетът "Мобилност 1" е върнат в транспортна комисия, нищо не означава. И то поради простата причина, че те имат достатъчно политически хватки за два дни да го оправят и следващата сесия да го приемат и после да кажат, че е прието, след това още веднъж одобрено от европейските политици и набързо да го приемат",  каза зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов.

В Страсбург превозвачите протестираха пред сградата на Европейския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика