Парите от Европа ще вървят с изисквания за реформи, предупреди Георги Ангелов

3687
Парите от Европа ще вървят с изисквания за реформи, предупреди Георги Ангелов
Снимка: БГНЕС

Намираме се в нова ситуация. Европейските средства ще вървят с изисквания за реформи. Изискването ще е с особена тежест за тези страни, които ползват безвъзмездни средства. Това е основната теза на икономистът Георги Ангелов, която той разви пред БНР.

По думите му, за да имаме достъп до подготвяните нови фондове в помощ на държавите-членки, най-вероятно България ще мине през нова актуализация на бюджета.

Дончев: Най-рано пари за COVID-19 от Европа в края на годината

До момента не са постъпили средства за борба с коронавируса от Европа у нас, който и каквото да ви обяснява. Кога ще постъпят зависи ко...

Днес депутатите приеха второто прекрояване на държавния бюджет, с което се предвижда увеличение на максималния размер на гаранциите, които държавата може да издава, а новият таван е е 1.84 млрд. лева. Промените са необходими заради създадените на ниво Европейски съюз два инструмента за преодоляването на икономическите последици от пандемията от COVID-19.

"Може би това няма да е и последното пипане на бюджета, най-вече защото знаете, че ЕС подготвя още нови спасителни фондове и нови фондове за възстановяване, които все още не са договорени, но идеята е, ако може да се договорят и да влязат в сила още от есента", обясни Ангелов.

"Съответно там също България ще трябва да има известен, макар и минимален принос, което също минава през актуализация на бюджета, както и в настоящия случай. Защото в момента говорим за фонда SURE, който е точно за подпомагане на страните, на техните системи за подпомагане, точно като нашата мярка 60 на 40 - подпомагане на бизнеса, за да не уволнява работници и служители. Та този фонд е първият от цялата редица, той е за около 100 млрд. евро, където България ще даде минимална гаранция от около 100 млн. евро, но ще има достъп потенциално до милиарди", подчерта икономистът.

Нова среща на лидерите на ЕС през юли, пак не се разбраха за спасителния план на ЕК

Според него се отива към компромис между южните и северни страни по спасителния фонд от 750 млн. евро на Европа. Какви ще са параметрите му:

Дончев: Надявам се още тази есен да представим плана си пред ЕК

„Въпреки че е предложение, което не е прието, ние се готвим. Срокът за подаване на програмите, които трябва да разработят държави...

"Сегашният фонд е строго фокусиран само върху мерки, които запазват работни места, това ще бъде основният критерий. Но за Фонда за възстановяване от 750 млрд., който в момента се обсъжда, там знаете, че има един сблъсък между южните и северните страни за размера на фонда и как да бъде направен, но изглежда се отива към компромис, при които наистина ще има такъв голям фонд. Може би не 750 млрд., но нещо значително.", коментира той.

Компромисът обаче е за сметка на по-голям контрол и реформи:

"Но в замяна тези страни, които ползват средства от фонда, особено безвъзмездни средства, ще трябва да правят реформи, не само икономически, на пазарът на труда, бизнес средата, но говорим и за реформи в съдебната система, въобще върховенството на закона, обвързването еврофондовете с върховенството на закона", каза още Ангелов.

"Това е нещо, което досега не сме имали като ситуация - парите ще вървят с изисквания за реформи и секторни реформи, и структурни реформи, които да променят като цяло средата за бизнес", подчерта той.

Почти 12 млрд. евро за България. Кой колко получава в ЕС от фонда за възстановяване

Експерт: България е единствената страна, която не помогна на хората през пандемията

"България е единствената страна в света, която не помогна на домакинствата, гражданите и пенсионерите си по време на коронавируса. Абсо...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика