Нова среща на лидерите на ЕС през юли, пак не се разбраха за спасителния план на ЕК

1799
Нова среща на лидерите на ЕС през юли, пак не се разбраха за спасителния план на ЕК
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери не се споразумяха за предложения от Европейската комисия (ЕК) план за възстановяването на европейската икономика, пострадала от ограниченията заради пандемията от коронавирус.

„Започва да се появява консенсус, но не подценяваме трудностите“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след продължил няколко часа видеоконферентен разговор между лидерите, без да се стигне до компромис.

Меркел: Да приемем спасителния пакет до края на юли

Германският канцлер Ангела Меркел призова Европейския съюз да постигне споразумение за план за възстановяване на стойност 750 милиарда ...

Разговорът е напреднал достатъчно, така че да позволи да започнат незабавни преговори със страните-членки по параметрите на спасителния план и на следващия бюджет на ЕС за 2021-2027 година. Предстои нова среща в средата на юли, за да се опитат пак да постигнат съгласие. Тази среща ще бъде на живо, в Брюксел, съобщи Шарл Мишел.

Това ще бъде първа среща на върха на ЕС от февруари, след като се наложи лидерите да разговарят видеоконферентно заради ограниченията за пътуване и превенцията срещу коронавирус.

За разлика от Шарл Мишел, канцлерът на Германия Ангела Меркел не показа оптимизъм и заяви, че "мостовете, които предстои да се изграждат, са много големи".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта, че остават много проблеми, по които няма съгласие между страните. Те са свързани с най-важните теми - за размера на спасителните програми, за съотношението между безвъзмездна помощ и заеми, по начина на разпределението на парите между страните членки, по предложените нови европейски данъци за увеличаване на собствените приходи на бюджета на ЕС, както и на отстъпките за вноските на най-богатите страни към общия бюджет, които Комисията предлага да отпаднат. Шарл Мишел добави, че няма общо съгласие и по идеята за обвързване на еврофондовете със спазването на върховенството на правото в страните членки.

Фон дер Лайен обаче подчерта, че идеята за акцент върху проекти, свързани със зелената икономиката и с цифровизацията, среща широка подкрепа. Тя посочи, че всички лидери са убедени, че решение за приемане на спасителните програми трябва да бъде прието „преди лятното прекъсване“.

Какво очаква ЕС след новия спасителен пакет?

Председателят на Европейската комисия (EК) Урсула фон дер Лайен заяви, че новото поколение европейци ще се радват на ползите от об...

Премиерът Бойко Борисов каза по време на срещата, че България подкрепя плана за икономическо възстановяване, тъй като "предложеният подход е амбициозен, с изключителен и временен характер", както и че е "предложен е балансиран компромис между грантове и заеми".

Припомняме, че в края на май ЕК предложи план за възстановяване на европейската икономика в размер на 750 млрд. евро, като две трети от парите да бъдат разпределени между страните членки като безвъзмездна помощ и една трета като заеми. Като "ключ" за разпределението на средствата се предлага да се използва информация за спада на БВП и увеличаването на безработицата по време на коронакризата. Част от държавите - основно от Южна Европа, обаче настояват най-много пари да бъдат насочени към най-засегнатите от кризата държави, вместо да се използват икономически критерии отпреди икономическия шок. Комисията предложи и нов проект за бюджет на ЕС за 2021-2027 г. в размер на 1,1 трилиона евро, който също ще бъде използван за икономическо съживяване. Общо Европейската комисия оценява спасителния пакет на 2,4 трилиона евро.

Лидерите на ЕС са обсъдили и преговорите за споразумението за търговско сътрудничество с Обединеното кралство. Мишел и Фон дер Лайен, които разговаряха по темата в понеделник с британския премиер Борис Джонсън, потвърдиха, че Лондон няма да иска удължаване на преходния период след 31 декември и че Комисията ще започне по-активно да подготвя бизнеса и гражданите за окончателната раздяла. Великобритания напусна ЕС на 29 февруари, но до края на годината европейското законодателство продължава да действа на територията й.

След доклад от германския канцлер Меркел и френският президент Еманюел Макрон за изпълнението на Минските споразумения за прекратяване на военните действия в Украйна, лидерите на ЕС са се разбрали за удължаване с още шест месеца на санкциите срещу Русия, наложени през 2014 г. след анексирането на Крим. Очаква се решението да бъде формализирано през следващата седмица.

Хърватският премиер Андрей Пленкович, за когото това беше последна среща на върха в рамките на Хърватското председателство на Съвета на ЕС, съобщи че Загреб е изпълнил всички ангажименти по кандидатурата си за влизане във валутно-обменния механизъм ERM II.

"Пестеливата четворка" твърдо против спасителния план Меркел-Макрон

Четири държави от ЕС, наричащи себе си „Пестеливата четворка“, представиха в събота своето собствено предложение за възстан...

„Очакваме решение по нашата кандидатура през юли“, заяви той. Миналото лято Загреб заяви пред финансовите министри от Еврозоната, че иска да влезе в чакалнята за еврото и получи една година за подготовка. България, която направи същото през юли 2018 г., се надява също да получи зелена светлина по време на юлската среща на Еврогрупата.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 19 юни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...