Петкова отрече възраждането на "Бургас-Александруполис"

1097
Петкова отрече възраждането на "Бургас-Александруполис"
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отрече възможността за възраждане на проекта петролопровод "Бургас-Александруполис", за което говори тази седмица директорът на руската държавна компания "Транснефт" Николай Токарев.

Такова въодушевление няма как да има, такива разговори не са водени и не се водят, каза Петкова в ефира на bTV. Тя напомни и, че има мораториум на проекта.

"Буквално неотдавна ние получихме официално уведомление, че те (българската страна, бел.ред.) са привърженици на запазването на перспективите пред проекта "Бургас-Александруполис". Те са против ликвидирането на управляващата компания, която беше създадена за този проект и беше консервирана", каза във вторник Токарев.

Днес енергийният министър каза по въпроса за компанията, че тя може да бъде използвана между България и Гърция за бъдещи проекти.

Припомняме, че през април тази година правителството одобри увеличение на капитала на българската "Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ“ ЕАД с 88 000 лв. Целта, обясниха от Министерски съвет, е проектната компания да изпълнява финансовите си ангажименти през 2016 г. като акционер в международната компания „Транс Болкан Пайплайн Б.В.“ (ТБП), регистрирана в Холандия. ТБП беше създадена по силата на Междуправителствено споразумение за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода "Бургас – Александруполис" между Русия, България и Гърция, а българската страна държи чрез проектната компания 24,5% от капитала на ТБП.

Министър Петкова: Има инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене”

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че има проявен определен инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене”. Има ...

Теменужка Петрова коментира и задълженията на България по спрения проект АЕЦ "Белене" и възможността за продажбата на подготвения за АЕЦ-а ядрен реактор от "Атомстройекспорт". В рамките на месец трябва да сме анализирали различните варианти за съдбата на АЕЦ „Белене” и оборудването за нея, каза Теменужка Петкова. 

Тя посочи, че вариантите са три. "В арбитражното решение ясно е посочен първият вариант, който касае възможността НЕК да заплати и да стане собственик на оборудването, което арбитражът е оценил на 550 млн. евро. Всеки ден лихвата тече – 167 000 евро на ден”, уточни Петкова. 

Трябва бързо да намерим най-доброто решение. Всеки ден е важен и ценен, подчерта министърът. 

Втората опция е НЕК с „Атомстройекспорт”, който към настоящия момент е собственик на оборудването, да го продадат на трета страна. Има и трети вариант, който се обсъжда – възможността проектът да бъде довършен като частен проект. По думите на Петкова има индикации за заявен частен инвеститорски интерес. Тя обаче подчерта, че е рано да се влиза в конкретика и детайли.

"Разполагахме с доказателствата, събрани в хода на арбитражното производство, предоставени са документи, които доказват степента на завършеност на двата реактора, единият реактор е завършен на 100%, а другият – почти на 90%", посочи Петкова. 

Теменужка Петкова: НЕК още не знае дали ще обжалва решението на арбитража за "Белене"

НЕК още не знае дали ще обжалва решението на арбитража в Париж за "Белене". Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред парла...

Тя съобщи, че предстои експерти от НЕК другата седмица да отидат на място, за да видят в каква степен на завършеност и в какво състояние е оборудването. Няма как да се пристъпи към действия за плащане, без да сме видели какво стои насреща, отбеляза Петкова.

Иран прояви определен интерес към възможността за закупуване на двата реактора, имаше разговори на най-високо ниво, увери Петкова, като допълни, че те биха могли да се продадат единствено и само със съгласието и участието в преговорния процес на „Атомстройекспорт”. 

Според нея има реален шанс да се продължават разговорите с иранските партньори.

Уточнихме на срещата в Иран да се инициира създаването на работна група от експерти – от „Атомстройекспорт”, от НЕК и ядрените институции в Иран, които да видят детайлите по този проект и приложимостта на тези реактори, каза енергийният министър. 

Българската страна и съответно НЕК като инвеститор не е имала ресурс да строи „Белене” нито към датата на взимане на решението за стартиране, нито към настоящия момент. Реалната цена е 10 млрд. евро, подчерта още Теменужка Петкова. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com