Петкова разясни кога потребителите ще усетят по-ниските сметки за газ и парно

3692
Петкова разясни кога потребителите ще усетят по-ниските сметки за газ и парно
Снимка: БГНЕС

Целта на Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за енергетиката е положителният ефект от предоговарянето на цената на природния газ да достигне до всички потребители. Това заяви в ефира на bTV eнергийният министър Теменужка Петкова по темата с по-ниските сметки за природен газ и парно.

По отношение на клиентите, които се отопляват на газ и клиентите на ТЕЦ-овете, сметките ще бъдат редуцирани с първата възможна сметка, която се получи, като от нея ще се направи преизчисление. Реалната сума, която трябва да бъде платена, ще е минус това преизчисление, стана ясно още от думите на министър Петкова. Тя направи прогноза, че до средата на юли месец, когато трябва да бъдат изготвени изравнителните сметки, ще бъде предложен същият механизъм, като от сумата, която съответният клиент дължи, ще бъде призпадната разликата, разясни още Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова: Енергийният сектор е финансово стабилен

"Ситуацията, в която се намираме и пред която е изправен целият свят, е извънредна и поставя на изпитание всеки сектор в икономиката. Н...

По думите ѝ целта е максимално бързо да се случи намалението в цената, след като бъдат извървени всички процедури в закона и това приспадане ще продължи до изчерпване на тази разлика. Министър Петкова не се ангажира конкретно каква сума ще получи всяко домакинство вследствие на това преизчисляване.

Според Петкова Европейската комисия е разписала много ясни условия за това по какъв начин може да се достигне до това предоговаряне на цените. 

Петкова посочи, че с бизнеса у нас винаги е имала добър диалог и по отношение на поисканата ѝ оставка, тя поясни, че до индустрията е достигнала информация, която не отговаря на истината по отношение на сумите, които индустрията трябва да получи, надвзети от нея. 

По темата с цената на тока и парното, Петкова потвърди, че цените са регулирани и не се променят в рамките на регулаторния период. Петкова увери, че няма причина цената на електрическата енергия да бъде увеличена от първи май.

По-евтиният руски газ - различно според месеца, има уверение за по-евтино парно

Успяхме да предоговорим формулата за цената на газа от Русия. Тя досега беше на база на петролните деривати, сега ще бъде включен и паз...

Изпълнението на "Балкански поток" се реализира съобразно указанията на Националния кризисен щаб, заяви Петкова и подчерта, че всички работници спазват правилата на Щаба. По отношение на Маришкия басейн Петкова заяви, че централите работят, а енергийната сигурност на България е гарантирана.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика