Пламен Димитров: Държавата бе на нокти ще има ли ток или не

3195
Пламен Димитров: Държавата бе на нокти ще има ли ток или не
Снимка: БГНЕС

Положението е доста напечено в "Мини Марица - Изток". Държавата бе на нокти дали ще има ток или не. Не трябва да се свързва с някакви политически искания. Това заяви пред Нова тв президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод отпуснатите   55 млн.лева държавна помощ за спасяването на мините. Той отново обясни тезата си, че състоянието на Мариците и задълженията на НБЕХ за резултат от години трупани проблеми, в по-голямата си част заради политически решения. Те дърпат системата надолу.

Припомняме, че компанията, която произвежда 45% от енергийния ресурс у нас, ще получи дългосрочен заем от 50 милиона лева. Допълнително още 5 милиона лева ще бъдат отпуснати за актуализация на заплатите на миньорите.

Мини Марица Изток в готовност за стачка

"Ако до края на август не бъде подписан колективния трудов договор между ръководството на Мини Марица Изток и синдикатите, ще препоръча...

"Енергийният холдинг отпусна заем на дъщерното си дружество, в размер на 55 млн. лв. С 50 млн. лв. ще се разплати на всички, които са извършвали ремонтни и инвестиционни дейности, и 5 млн. лв – за увеличение на заплатите на работниците", заяви още лидерът на КНСБ.

КНСБ и КТ "Подкрепа" за държавната помощ:

По думите му нуждата от тази подкрепа е била жизненоважна, тъй като имало 22 млн. тона като заявки, но те може би ще паднат. Това било около 1/3 по-малко, отколкото производствена програма, заявена от ТЕЦ-овете в края на миналата година.

„Няма как минете да не се разплатят с компаниите, туй като това значи допълнителна задлъжнялост и хора без заплати. Това е нещо, което не може да си позволим да не направим. Ако някой вижда някакъв пазарлък, бърка. Ние се допитваме до хората, при това регулярно”, добави Димитров.

"От 2 години вървим към системен проблем. Има нюанси, които хората не виждат от битката. 7 100 души са заети пряко в Мини Марица Изток и около 100 000 души са заети чрез фирмите", заяви Димитров.

Спешна среща на браншовици в Тристранен съвет за спасяването на "Мини Марица Изток"

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и представители на синдика...

В същото време пред БНТ конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров определи договореното вчера като "кърпене на дупки", което поне ще гарантира изплащането на заплатите. Според Загоров мините имат още възможност и без този заем да продължат да работят, но съвсем кратко време.

"Нашата реакция беше превантивна, т.е. ние усетихме, че се създава напрежение, усетихме трудностите на ръководството да се справя с нещата и го подкрепихме в искането за този заем".

Той заяви, че мините по принцип разполагат с много средства, за да осъществят своята инвестиционна и своята ремонтна програма, но тази година се е случило обратното. Една от причините според него е намалената консумация на електроенергия.

"В годините назад сме стигали дори до 100 млн. инвестиционна програма. Това звучи много, но за една мина от такъв характер това са средства, които отиват точно на място".

Конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" коментира и парите, които ще се отпуснат за актуализация на заплатите на миньорите.

Спешно са необходими 150 млн.лв за "Мини Марица изток", заявиха от КТ "Подкрепа"

Ако не се намерят спешно 150 милиона лева за заплати и осигуряване на добива на въглища през есенно-зимния сезон в „Мини Марица и...

"Това е по-скоро жест, защото за истинска актуализация така както сме я очаквали, с 10% на година, това не може да се случи. Последната актуализация се случи 2017 година. През това време заплатите в страната нараснаха с 15-20% на места, т.е. изоставането на заплатите на миньорите е факт. Нито са високи заплатите, нито е лек трудът. Но за момента заплатите са гарантирани".

Загоров изрази оптимизъм, че през 2037-а година все още ще има добив, защото България няма друг собствен енергиен ресурс освен тези мини, по-точно въглищата, които те добиват. Според него "Мини Марица изток" имат своето място и своето бъдеще.

На въпроса предвижда ли се увеличаване на цената на въглищата, той заяви, че вероятно тази цена ще се изравни с борсовата цена, но решението ще се вземе след оглеждане на нещата и постигане на консенсус по въпроса.

Според него съкращения не са нужни и не се предвиждат, защото мините работят на същата територия, със същата техника, само добивът е намалял. Загоров допълни, че са постигнали каквото искат и няма да се стигне до протести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com