Планинските хижи у нас ще се категоризират с еделвайси

11165
Планинските хижи у нас ще се категоризират с еделвайси

Министерството на туризма обяви наредбата за категоризация на планинските хижи за обществено обсъждане, съобщиха от ведомството, цитирани от bTV.

До 3 еделвайса ще категоризират условията и удобствата, които предлагат планинските хижи в България. Предложението е залегнало в проекта на Наредба за изискванията към туристическите хижи, туристическите учебни центрове, туристическите спални и прилежащите към тях заведения за хранене и редът за определяне на категория, отказ, прекратяване и понижаване на определената им категория. Нормативният документ е качен на сайта на Министерството.

Министерството на туризма вече е със законен статут

Народното събрание одобри Закона за изменение на Закона за туризма на второ четене, предаде БГНЕС. В мотивите на вносителите е посочен...

След изтичането на 14 дневния законов срок, постъпилите предложения ще бъдат обсъдени и обобщени, а наредбата ще бъде обнародвана в Държавен вестник. Това е поредният нормативен акт към сега действащия Закон за туризма, чието приемане е забавено с близо две години, отбелязват от ведомството.

Наредбата предвижда категоризацията на хижите, туристическите центрове и туристическите спални да се извършва от Министерството на туризма, с активното участие на Българския туристически съюз. Получаването на категория ще зависи от съответствието на обекта на минималните задължителни изисквания за изграждане, обзавеждане, оборудване и предлагани услуги.

На обектите, които в момента са категоризирани, няма да се налага да започват нова процедура, но тези, които подлежат на прекатегоризация във връзка с изтичане срока на действие на определената им категория, ще трябва да преминат през процедурата по новата Наредба. За некатегоризиран обект, в който се предоставят туристически услуги, закона предвижда санкция от 1 000 до 10 000 лв. А при предоставяне на услуги, които не съответстват на изискванията за определената категория на обекта, размерът на санкциите е от 1 000 до 3 000 лв.

Въпреки предстоящите промени, които Министерството на туризма подготвя в Закона за туризма, няма да се наложи допълнителна актуализация на Наредбата за изискванията към туристическите хижи, туристическите учебни центрове, туристическите спални и прилежащите към тях заведения за хранене и редът за определяне на категория, отказ, прекратяване и понижаване на определената им категория.

Защо туристическият бранш иска собствено министерство?

България е изключително богата на красиви и интересни места, но май скоро само ние ще знаем за тях. Развитието на туристическия отрасъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика