Похарчили сме доста по празниците, а изглежда ни очакват по-трудни времена

1886
Похарчили сме доста по празниците, а изглежда ни очакват по-трудни времена
Снимка: iStock/Guliver

Между Коледа и Нова година сме похарчили легално 2 млрд. лева, по предварителни данни на Националната агенция по приходите (НАП). До края на месеца трябва да има и официална статистика, но и към този момент е ясно - похаричили сме повече, отколкото по същото време на 2017 година.

От похарченото доста е отишло за екскурзии - 195 млн. лева. Повечето е за пътувания в България - около 136 млн. лева, а останалите са отишли за почивки в чужбина, сочат цитирани от Нова телевизия данни.

Доходите ни се увеличават, но разходите се увеличават повече

Доходите на българите се увеличават и през третото тримесечие, но е с много важното уточнение, че разходите също растат - и то повече о...

Извън коледно-новогодишното харчене, през тази година ще плащаме по-скъпо за вода, по-скъпо и за природен газ, което обаче засега не оскъпява топлата вода, парното и тока, по-големи данъци за стари коли - зависи от съответната община, както и по-висок данък за основно жилище, ако имаш повече от едно - двойно по-висок.

Какво се променя с доходите? От 1 януари скачат всички заплати в държавната администрацията с 10%, а с 20% се увеличават възнагражденията на учителите. Минималната работна заплата в страната вече е 560 лева. А минималните пенсии се запазват до 1 юли, когато ще бъдат увеличени с 12 лева - до 219 лева. В частния сектор половината от работодателите заявяват намерение да вдигнат заплатите, като за две трети ръстът ще е до 10%.

От тази година се очаква и началото на края на ниските лихви по ипотечните кредити. Още от лятото експертите прогнозират плавно поскъпване – с между 0,2-0,3 %. Брокерите обаче очакват задържане на цените на имотите и през тази година.

"Със сигурност един ръст на средната заплата със 7-9%, какъвто изглежда трендът от последните няколко тримесечия, ще означава сериозно увеличение на разполагаемия доход и едва ли промените в разходите за обслужване на дома като по-високи цени на водата, отопление на газ ще се усетят съществено. Няма как този пик на цените на енергийните ресурси в световен мащаб през ноември, който доведе и до много рязко поскъпване на горивата в България, да не се отрази на цените. Въпреки това инфлацията, която отчетохме, беше около 3,7% - и при това положение доходите растяха два пъти по-бързо", коментира икономистът Лъчезар Богданов. Той подчерта, че при задържане и увеличаване на броя на заетите в икономиката, заплатите растат.

Пред Министерски съвет протестираха срещу ниските доходи (СНИМКИ)

Гражданското движение „Заедно” организира национален протест пред Министерския съвет, предаде bTV. Протестиращите блокирах...

"Проблемът за мен е, че дори при тези официални прогнози, които се опитват да бъдат по-розови, следващата година ще имаме по-малък ръст на икономиката и още по-притеснителното е, че вече се говори открито за рецесия. Някъде в бъдещето през 2020 година например може да имаме рецесия, която е подобна на тази от 2008 година. Затова аз не бих бил твърде оптимистичен за следващата година от гледна точка на макросредата", каза друг икономист - Стоян Панчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика