Правителството одобри новата ОП "Конкурентоспособност"

28001
Правителството одобри новата ОП "Конкурентоспособност"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Правителството одобри новата Оперативна програма "Конкурентоспособност“. По този повод министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че има готовност със средства от бюджета да се финансира предварително една от мерките, предаде БНР.

Той добави: „Програмата, считам че се харесва в Брюксел, тъй като отзивите са много положителни. Надявам се, след като бъде одобрена от Брюксел, веднага да стартираме с най-желаната мярка от бизнеса - технологичната модернизация”.

Петте сектора в България с най-голям потенциал за развитие на иновации

Едва ли има човек, който да не е наясно, че в момента България продължава да гони цели, които развитите държави са гонили и постигали п...

Парите за следващия програмен период по оперативната програма ще са с 250 млн. евро повече спрямо предходната програма "Конкурентоспособност". Информацията съобщи на пресконференция в МС министър Стойнев. Общият бюджет на новата програма е 1,414 млрд. евро, информира БТА.

Оперативната програма на бизнеса ще има 4 приоритетни оси.

Първата е „Технологично развитие и иновации”, която обхваща 20% от ресурса на програмата или 295 милиона евро. По нея се предвижда подкрепа за сътрудничество между предприятията, научните среди и бизнеса, подкрепа за иновации. Втората ос е „Предприемачество и капацитет за растеж”, която обхваща 50,1 % от ресурса на програмата или 721 милиона евро.

По третата ос „Енергийна и ресурсна ефективност” са предвидени 25 % от ресурса или 356 милиона евро. По нея се предвиждат инвестиции в енергийно ефективни технологии и възобновяеми източници за собствено потребление. Четвъртата ос „Техническа помощ” се очаква да разполага с 40 милиона евро, информира "Фокус".

Най-зле сме в ЕС по развитие на иновации

Доста очаквано България зае последното място в поредна класация за ЕС. Макар умственият потенциал на българите да е признат навсякъде п...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика