Превозвачите се заканиха да блокират предприятия на чужди инвеститори в България

1977
Превозвачите се заканиха да блокират предприятия на чужди инвеститори в България
Снимка: БГНЕС

Шествие с камиони и автобуси по време на срещата на върха на ЕС на 16-17 май - това обещаха всички браншови структури на превозвачите в България на специална пресконференция в България.

Съгласно обясненията, всъщност ще има поредица от инициатива. На първо място - мирен протест, насочен срещу европейските лидери. Обсъжда се и пакет от действия, като може да се стигне до блокада на заводи, които са собственост на чуждестранни инвеститори. Гледната точка в случая - след като те ни пречат да правим бизнес в ЕС, защо ние да ги улесняваме да правят бизнес в България? Готови сме на всякакви протестни действия, включително блокада на граници, казаха превозвачите.

КРИБ: Европейският пакет за мобилност ще унищожи транспортния сектор в България

Предложените в пакета промени в регулациите на ЕС за товарните превози предвиждат изключително тежки рестрикции по отношение на транс...

Когато говорим за превозване на хора, нормално е да има по-рестриктивен модел. Когато говорим за превоз на товари, следва да е обратното. Прилага се обаче обратният модел. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски, който изрази подкрепа за превозвачите. Той добави, че премиерът Бойко Борисов ще направи усилие да уреди среща на превозвачите и еврокомисаря по транспортните въпроси Виолета Булц.

Недоволството на превозвачите е заради нов европейски регламент, идеята за който е на френския президент Еманюел Макрон. Според превозвачите пакетът има за цел единствено да изхвърли от европейските превози компаниите от Източна Европа. В пакета за мобилност са включени изисквания шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на тираджията да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите, промени в правилата за шосейния каботаж, който на практика ще го премахне.

Новите промени са вкарани в контекст за защита на правата на шофьорите и тяхното по-добро заплащане и право на почивка. Според хора от бранша обаче, промените са чиста доза протекционизъм за няколко държави, с което се цели големите страни в Европа да изхвърлят от пазара българските, полските, унгарските и румънските транспортни компании. Приравняване на командироването на мобилните работници към работещите в другите икономически сектори не отчита спецификата на труда на транспортните работници и въвежда дискриминационни практики, както между самите работещи в ЕС, така и за водачите в рамките на една фирма. Те ще са назначени на еднакви трудови договори, а ще получават различни възнаграждения според държавата, до която пътуват. Водачите, пътуващи до Франция, Германия и Испания ще печелят в пъти повече от тези, пътуващи до съседни държави като Румъния и Хърватия, посочват от българския транспортен бранш. Превозвачите ни са категорични, че намаляването на каботажа и оставянето на камиона на всеки три седмици, ще повлияе пагубно на оборота. От една страна курсовете ще намалеят значително, а ще има и нови разходи за прибирането на шофьорите.

Ще стигнем до нова мигрантска вълна, но към Европа. Най-голямата компания за превози с камиони в ЕС е френска, а ако така Макрон ще обединява ЕС, по-добре да не сме в Съюза, заключиха превозвачите ни.

Автопревозвачите: Новите регулации в ЕС унищожават бизнеса ни

Българският бизнес и синдикати в сектор „Автомобилен транспорт“ излезе с обща позиция срещу промените в регулациите на ЕС з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика