Прокуратурата в борба за овладяване на "Овергаз"?

3809
Прокуратурата в борба за овладяване на "Овергаз"?

Най-вероятно глобата заради заведеното дело от „Овергаз” пред Брюксел ще е около 200 млн. евро. Тези пари ще трябва да ги платят държавните дружества – „Булгаргаз”, БЕХ. Това заяви дългогодишният ни посланик в Русия Илиян Василев във връзка с вчерашното влизане на прокуратурата в КЕВР.

Вкарва се драматична нотка, че „Овергаз” иска да фалира „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз”, защото пет години не се дава възможност за реална конкуренция. Как се нарича компания с 97% пазарен дял, ако не монопол, риторично попита Василев пред Нова телевизия. Според него е абсурдно прокуратурата да влиза в КЕВР да вземе документи за „Овергаз”, но ако акцията беше станала в офисите на компанията на Сашо Дончев, вече скандалът щеше да е огромен.

Сарафов: Към момента не разследваме настоящия състав на КЕВР

Към момента не се разследва настоящият състав на КЕВР. Това каза пред журналисти зам.-главният прокурор Борислав Сарафов във връзка с о...

Същевременно председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски видя в проверката на прокуратурата „индивидуално отношение” към „Овергаз” – заради проверката на заявените разходи от компанията, т.е. доколко реални са инвестициите. Говори се за всички дружества, но смятам, че става въпрос конкретно за „Овергаз”, каза той. Хиновски смята и, че държавното обвинение прави сметки на щетите от делото пред Европейската комисия, което компанията на Сашо Дончев заведе, защото "Булгаргаз" и „Булгартрансгаз” не дадоха достъп до газоразпределителната мрежа на „Овергаз” и до хранилището в Чирен. Сигналът срещу "Овергаз" е от януари и четири месеца прокуратурата нищо не направи – има привкус на политическо отношение, каза Хиновски.

Илиян Василев добави, че едва ли Сашо Дончев има много варианти за защита и припомни как прокуратурата действаше при рухването на КТБ. Според него „пиарите на прокуратурата” сега действат от гледна точка „социална значимост” – сега как ще преборим високата цена на газа. Прокуратурата влезе в КЕВР, за да вземе документи и да търси от експерти акъл какво може да направи с тях. Изпускаме уникален шанс с „Газпром”, категоричен беше Василев, според когото служебното правителство нищо не е направило и не прави за енергетиката.

Защо прокуратурата вижда Сашо Дончев като враг? Според Василев всичко тръгва от спирането посред зима на доставките на газ от „Газпром” за „Овергаз Инк”, в което руската компания имаше 50% дял по това време. Говорим за изземване на бизнес, смята бившият ни посланик в Русия. Румен Овчаров например е не по-малко олигарх, каза Василев.

Другата гледна точка

Прокуратурата проверява решението на КЕВР и за цената на газа

Проверяваме и решението на КЕВР за цената на газа – законосъобразно ли е това решение. Това каза заместник главният прокурор и ад...

Отдавна казвам, че КЕВР е в тежка политико-корпоративна зависимост и това влизане на прокуратурата е повече от наложително. Това заяви бившият председател на Комисията Еленко Божков пред bTV.

По думите му първата линия но обвинението е от 2011 година, заради „една жалба на „Овергаз“, с която се иска достъп на капацитет от страна на „Булгаргаз“. Жалбата не е разгледана, Европейската комисия ни сезира и иска да продадем част от "Булгартрансгаз" и това води до голям скандал. Сега, като наближава времето за решение, санкцията от Европа заради скандала е около 200 млн. евро. Съвсем нормално е прокуратурата да се сезира срещу това бездействие. Облагодетелствана ще бъде този, на който се полага тази сума – "Овергаз", обясни Божков, който не коментира по същество иска т.е. дали компанията на Сашо Дончев с право иска достъп до газоразпределителната мрежа от "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" или не.

Втората линия е проверката е затова дали средствата за инвестиции на газовите компании отговарят на тези, които са реализирани. На 1 април 2014 година именно на тази предпоставка взехме решение да намалим цените на газоворазпределителните дружества. Изведнъж през декември, когато аз съм изгонен от КЕВР и е дошла Светла Тодорова, се прави ново заседание и отново се вдигат цените, допълни още експертът.

По думите на Божков „цялата работа идва от това, че цените са били задържани от КЕВР през декември.“ Твърди се, че за зареждането на Чиренското хранилище се компенсират с цената за пренос на природен газ. Така се задържа цената изкуствено. Това е политическа услуга. Неслучайно говорим за тежка политико-корпоративна зависимост. Определени членове на КЕВР сега тичат пред вятъра, категоричен бе Божков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика