Пътното строителство почва да се превръща във воденичен камък за служебното правителство

9316
Пътното строителство почва да се превръща във воденичен камък за служебното правителство
Снимка: ПЦ на АПИ

Прокуратурата ще вземе отношение във връзка с "Автомагистрали - Черно море". Това стана ясно от думите на служебния регионален министър арх. Виолета Комитова. Тя говори предвид протеста на работници на дружеството заради неизплатени 37 млн. лева за ремонта на АМ "Тракия". Днес, 13 август, на магистралата вече се появиха протестиращи служители на дружеството.

Според Комитова, държавното обвинение трябвало да каже законно ли е държавата да плаща на "Автомагистрали - Черно море" съгласно параметрите на сключения договор т.е. дали самият договор е състоятелен. По думите ѝ, в случая "Автомагистрали – Черно море" АД са жертва. Тя припомни, че МРРБ иска бюджет от 1,5 млрд. лв., за да може ведомството да извърши всичките си разплащания и отново каза как са сключвани договори от предишните управляващи, без преди това да е осигурен финансов ресурс за изпълнението им.

"Те имат договор с нашето търговско дружество: държавната компания "Автомагистрали", който е в онази обща тема със свръхдоговорянето. Нашето търговско дружество си е позволило да извърши свръхдоговоряне и да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране. При тези договори, за които не е осигурено финансиране в бюджета, се нарушават множество закони. Ако имахме всичките пари, дори и да платим, влизаме в хипотезата да нарушим няколко закона", обясни Комитова.

Eксклузивно: Говори експертът дал указания да се направи стаята за спешна помощ в “Автомагистрали” ЕАД (ВИДЕО)

“Тази стая има двустранно предназначение. От една страна тя е обособена като хотелска стая за отдих, а от друга за оказване на сп...

"Това е една от фирмите, която работеше по отсечката Чирпан-Стара Загора. Отговаряше за ремонта на дясната лента в посока София—Бургас. Тази фирма работи по договор от 11 януари тази година. Договорът за първите 17 километра е трябвало да приключи на 25 март. На 24 март фирмата удължава срока си с анекс да го приключи на 19 април, а за останалата част от общо 40-те километра удължава срока си с анекс до 30 юни. След това завършва строежа на 17 юли, за което съм малко ядосана на фирмата, тъй като измъчихме всички български граждани точно в сезона на пътуването към морето", посочи регионалният министър.

Освен това, регионалният министър видя като проблем да се плаща и липсата на актуализация на бюджета, с което де факто потвърди думите на синдикалния лидер Димитър Манолов, че служебното правителство спира капиталови разходи, за да има пари за по-неотложни като например пенсиите.

На въпрос на репортера на bTV Румен Скрински с колко още фирми МРРБ е в такова положение, министър Комитова отговори, че не може да каже.

"Договорът е за 59 млн. лв., като "Автомагистрали" наемат 9 подизпълнители на тази база. За две години, от август 2019 г., когато договорът е подписан, до момента, сумата е нараснала на 368 милиона. Договорът е 5-годишен. Договорът на "Автомагистрали - Черно море" АД и до момента извършените от тях дейности са за 65 милиона, като общият договор за всички фирми е 59 млн. лв.", уточни зам.-министър Захари Христов, цитиран от Агенция "Фокус".

Комитова: Край на инженеринга, няма пари без обществена поръчка

Край на инженеринга, няма да има пари без обществена поръчка. Твърдо държа да въведа граждански контрол за качеството на пътищата за га...

Гледната точка на ГЕРБ

Бившият регионален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Петя Аврамова наблюдава нелогични и хаотичните действия на служебния регионален министър Виолета Комитова. Във връзка с протеста пред Министерски съвет на "Автомагистрали-Черно море", Аврамова посочи в кулоарите на парламента, че министър Комитова не спряла ремонтите по пътищата с мотива, че няма финансов ресурс. Ние всички видяхме, че тя уволни назначения от нея председател на УС на АПИ с мотива, че е спрял ремонтите по пътищата, че това не е работа на АПИ, а на МРРБ да осигури финансов ресурс

В предложената актуализация на бюджета не са предвидени средства за АПИ. Не разбирам откъде чака министър Комитова средства, след като в предложения от служебното правителство бюджет, такива средства не са предвидени и няма как да бъдат получени от МРРБ, добави Автамова. "Правителството с премиер Бойко Борисов имаше като приоритет пътищата в държавата, добрата свързаност, развитието на регионите и добрата пътна инфрастуктура. Ние сме изнасяли информация, че за подобряване на цялата пътна инфраструктура в държавата са необходими милиарди", коментира Аврамова.

По думите ѝ, ексуправляващите никога не са оставяли строителния бранш без средства и винаги са осигурявали такива. Аврамова даде пример, че през 2020 г. с актуализация на бюджета на АПИ били дадени допълнително 1 млрд. 409 000 млн. лв., през 2019 г. 984 милиона лева, 2018 г. 1 млрд. 728 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика