Работодатели и синдикати отново обсъждат минималната заплата

7261
Работодатели и синдикати отново обсъждат минималната заплата
Снимка: Thinkstock

Тристранката ще обсъди днес за пореден път размера на минималната работна заплата. Причина за заседанието е отмененото от Върховния административен съд (ВАС) решение на Министерския съвет за увеличението ѝ.

Синдикатите и работодателите отново са на противоположно мнение за увеличението на минималното възнаграждение.

Тази година минималната работна заплата трябва да се увеличи два пъти. От началото на януари тя е 360 лева, което е скок с 20 лева спрямо размера ѝ през декември. През юли 2015 г. трябва да има ново увеличение – до 380 лева.

Калфин свиква Тристранката заради минималната работна заплата

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин свиква Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на...

Становището на правителството, изказано от ресорния вицепремиер Ивайло Калфин, е, че увеличението на минималната работна заплата е обсъдено в рамките на дискусиите по бюджета за тази година. След като работодателските организации обжалваха решението на Министерския съвет, защото не е надлежно съгласувано в Съвета за тристранно сътрудничество, сега то ще бъде обсъдено отново. Въпреки формалната победа в съда от страна на работодателите, организациите са категорични, че "делото е имало дисциплиниращ характер" и до реални промени няма да се стигне.

"Нормално би било през цялата година да се запази минималната работна заплата в размер на 360 лева". Това заяви пред национално радио председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев и обясни:

"Последните препоръки на Съвета на Европа казват, че трябва да се търси баланс между подпомагане на заетостта и конкурентоспособността, от една страна, и защита на трудовите доходи, от друга. Съветът смята, че този баланс е нарушен заради покачването на минималната работна заплата, без ясна система и правила, което поражда несигурност. Затова този диалог не е излишен", каза той.

ВАС се съгласи с работодателите и спря минималната заплата от 360 лева

Върховният административен съд (ВАС) е отменил решнието на Министерския съвет за вдигане на минималната работна заплата на 360 лева о...

По думите му би било мъдро да се мисли дали от 1 юли да се увеличава минималната работна заплата допълнително, тъй като актуализираната средносрочна макроикономическа прогноза на правителството сочи само 1,4% ръст на БВП, компенсация на 1 зает от 1,8% и средногодишна дефлация – 0,6%. "И изведнъж ръст на минималната заплата от близо 12%. Това е средно над 10 пъти повече. Този ръст е необоснован", смята Велев.

Същевременно вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис заяви, че позицията на министър Калфин е стъпка в правилната посока. "Линията на бедност за 2015 година е 286 лева. Ако стъпим на сегашния размер на минималната заплата – 360 лева, се получава, че българинът, който получава минимално възнаграждение, пада под тази линия на бедност и получава чисти 282 лева, след като му се приспаднат здравни, социалните осигуровки и данък общ доход", каза той.

"При увеличаване на минималната заплата с 20 лева от 1 юли, българинът, получаващ минимална заплата, ще взема 297 лева – с 11 лева и стотинки над прага на бедност", допълни синдикалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика