Реформаторите питат Дончев за манипулации на лихвата за държавни пари в КТБ

7247
Реформаторите питат Дончев за манипулации на лихвата за държавни пари в КТБ
Снимка: БГНЕС

До момента има само журналистическа информация колко държавни предприятия са държали пари в КТБ. Нямаме обаче отговор колко пари са държали тези предприятия. Не можем да говорим за банкова тайна, когато тези компании „явно ще претърпят сериозни загуби” заради КТБ. Смятаме обаче, че вицепремиерът Томислав Дончев е човекът, който може да задължи ресорните министерства да извадят точни данни за компаниите, на които са принципали – дали са държали пари в КТБ, колко и при каква лихва. Това заяви по време на днешния парламентарен контрол депутатът от Реформаторския блок и бивш лидер на СДС Мартин Димитров.

Вярно ли е, че държавните пари са държани при по-ниска лихва в сравнение с идентични случаи на частни компании, попита директно Димитров. А колегата му Петър Славов поиска да е ясно кой е получавал разликата от лихвата.

Любомир Весов: Тук пръст има модела "КОЙ", зад който е стоял моделът "КТБ" и Цветан Василев

Цветан Василев се опитваше да осребри познанствата си с политици. Това обяви пред bTV бившият шеф на КТБ Любомир Весов. Той попита рито...

В отговор Дончев посочи, че за момента не може да даде детайлна информация. Такава информация може да се представи само след становище на правния отдел на Министерския съвет – за да се изясни въпросът с банковата тайна, заяви вицепремиерът. Иначе е ясно – 247,6 млн. лева държавни средства са държани общо в Корпоративна търговска банка, каза Дончев.

Към 31 декември миналата година на 90% от държавните предприятия са приели или са в процес на приемане на правилата, които бяха установени с наредба – да имат не повече от 25% нетна експозиция към една банка, добави Дончев, цитирайки на практика думите на финансовия министър Владислав Горанов отпреди седмица. Припомняме, че нетната експозиция представлява разликата между влога му в дадена банка и взетите от банката заеми от самото предприятие.

Същевременно депутатът от Реформаторския блок Петър Славов поиска от Дончев като ресорен министър и носещ отговорност за дружества от енергийната и икономическата сфера – като БЕХ, като „Мини Марица Изток”, да предостави информация. Не говорим за банкова тайна, още повече, че съдът окончателно реши, че решението за отнемане на лиценза на КТБ е правно издържано.

Томислав Дончев обеща, че „при правна възможност” ще се направи и анализ по темата. Съгласен съм, че не може едно дружество да си държи средствата в дадена банка при непазарна лихва, завърши вицепремиерът.

Рашидов: КТБ е като един добре отгледан слон в зоопарк

"КТБ е като един добре отгледан слон в зоопарк, хранен с хубава храна, но идват едни ловци и го гръмват. Тигри, лъвове и чакали го изяж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика