Ревизоро счита, че депутати от ГЕРБ бламират Борисов за контрола на горивата

2864
Ревизоро счита, че депутати от ГЕРБ бламират Борисов за контрола на горивата
Снимка: БГНЕС

Земеделците са първата брънка. Съпротивата е голяма, защото се касае за огромна сума, която ще влезе в бюджета. Това заяви депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро в коментар относно невъзможността дори да бъде гледан в парламента законопроектът за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Ревизоро припомни как главният прокурор лично казал как в пристанищата влизат танкери, които не се регистрират, как имало пропуски в системата на Агенция "Митници" как имало случаи на бензиностанции с допълнителни уреди. Имаше пристанища с 5000 пломби, а други пристанища са без нито една пломба. Затова е необходим закон, който да контролира целия процес – от идването на суровия продукт до получаването му от крайните потребители, уточни депутатът.

Фермери блокират пътищата с трактори в знак на протест

Фермери изкарват на 3 април трактори и комбайни по пътищата, за да ги зареждат на бензиностанциите. Така сдруженията на зърнопроизводит...

Имаше 120 депутати, които подкрепяха закона, вчера (2 април) останаха 4 депутати. Не са длъжни да отправят приятелски огън към премиера си, подчерта Димитров пред Нова телевизия, според когото Бойко Борисов казал: "Видях, че добре ги налазиха в парламента и почнаха да сменят позицията". Според народния представител това се дължало "на 1 млрд. лева". В мотивите си към новия законопроект вносителите отправят упрек към НАП и Агенция "Митници", че не можели да се справят със сивия сектор в пазара на горива. Цитира се доклад на Министерството на финансите от 2015 година, според който сивият сектор е 30%, а пропуснатите приходи в бюджета са за 1 млрд. лева годишно.

За пръв път има политическа воля от изпълнителната власт по проблема, заяви депутатът. И добави, че премиерът се похвалил за спад на контрабандното гориво с 12% през февруари, но "да го чухте да се похвали през март".

Целта на закона е да се проследи пазара до край – с нивомери. Земеделците обаче заявиха, че не искат да бъдат третирани като търговци. Имаше земеделски бензиностанции, които си бяха на практика търговци, като земеделците се разграничиха от това, смята Ревизоро. Той изрично подчерта, че големите търговци и дейността им са под контрол, но имало други, които минават под радара.

Припомняме, че през миналата седмица в Комисията по икономическите въпроси законопроектът за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход не мина. В енергийната комисия пък обсъждането беше отложено.

Фирма на човека, стоящ зад сделката за Общинска банка, напуска Българската петролна и газова асоциация

Изненадващо или не, но компанията "Инса Ойл" е на път да напусне Българската петролна и газова асоциация (БПГА). "Инса Ойл" се управля...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика