След съмнения за пристрастност: СП проверява как се разпределят милионите за общините

24133
След съмнения за пристрастност: СП проверява как се разпределят милионите за общините
Снимка: БГНЕС

Сметната палата ще извърши проверка на какъв принцип се разпределят отделените за общините 500 млн. лв. Това съобщиха от одитната институция след днешното си заседание.

Одитът ще обхване процесите по оценяване, определяне на приоритети и подбор на проекти и програмни предложения за разпределянето на 499 344 577 лв. за изпълнение на Публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Одобряването на трансферите за развитие на регионите стана с ПМС от 7 февруари.

Йордан Цонев отрича, че се цели в Сметната палата

Председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев опроверга информациите, че се готви да става шеф на Сме...

Припомняме, че политици и икономисти изразиха съмнения, че средствата се разпределят безпристрастно. Реакциите им бяха предизвикани от разкрития, че за общини, където кметовете са от ГЕРБ, отиват много по-малко средства, отколкото за тези, които са управлявани от кадри на БСП или ДПС.

„Целта на одита е да се отговори своевременно на очакванията на обществото и на въпросите, зададени в публичното пространство от Националното сдружение на общините в България, икономисти и др., за липсата на прозрачност и ясни критерии при избора и оценката на проектите, които ще бъдат финансирани по програмата.

Одитът се включва в Програмата за одитната дейност на Сметната палата за 2014 г., тъй като става дума за сериозни по размер публични средства, за които има риск да бъдат похарчени неефективно”, казват от Сметната палата.

Редица кметове твърдят, че са останали изолирани от процеса на селектиране и оценка на проекти и съответно от разпределянето на средствата. От подадени 1100 проекта са одобрени едва 400, припомня БТВ.

Чобанов отрича да са давани пари за регионите на политически принцип

Не сме имали намерение с публичната инвестиционна програма предизборно да раздаваме пари. Ако това е било намерението ни, явно сме по...

Доскорошният първенец по усвояване на евросредства Габрово например не получава нито лев от държавното разпределение на парите за общини. „Всъщност въпросите ми са към правителството и може би към министър Чобанов, който е длъжен да даде отговор на габровци - защо те бяха наказани? Защо техните пари и защо техните усилия не са възнаградени”, казва кметът на града Таня Христова.

Най-мащабният сред проектите на Габрово е свързан с водния цикъл на града, част от поисканите пари са били за ефективно улично осветление, дом за стари хора, спортна зала.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com