Строят и ремонтират повече болници

1116
Строят и ремонтират повече болници
Снимка: БГНЕС

Обществените поръчки за ремонт и строителство на болници и учебни заведения се увеличават с близо 200 на сто за година. Това показва доклад на Камарата на строителите в България (КСБ) за първото полугодие Документът е изготвен на база данни от Регистъра за обществени поръчки, от НСИ и други публични източници. Именно поръчките за изграждане на здравни и образователни заведения бележат и най-голям ръст през първото полугодие на 2021 г. спрямо същия период на предходната. Общо 230 са обществените поръчки за периода или 12,7% от всички обявени такива за периода, като ръстът спрямо 2020 г. е 194,9 на сто.

В същото време намаляват строителните поръчки с възложители от комуналния и обществен сектор - с 44 на сто. Възложенията от министерства и агенции за първите 6 месеца на годината се увеличават с 9,9 на сто спрямо 2020 г., а тези от общините бележат ръст с 28 на сто, показват още данните в доклада на КСБ.

Камарата на строителите: Министър Комитова създаде несигурност, браншът изпадна в колапс

С остра критика спрямо министри от служебния кабинет се обръща Камарата на строителите в България (КСБ) към президента Румен Радев. Те ...

За периода преките чуждестранни инвестиции в сектор строителство намаляват двойно в сравнение с преди година - със 106,8%. Като общата им стойност в периода от януари до юни включително е 29,2 млн. евро. Или под 5 милиона евро средно на месец, пише "Строител".

Заради забавените плащания от страна на държавата към строителния сектор, които надхвърлят 900 млн. лв. само към компаниите, които поддържат и ремонтират пътища, безработицата в строителния сектор се е увеличила драстично. За първите 6 месеца на годината хората, които търсят препитание в бранша са 16 800 души или 8,7 на сто от регистрираните безработни.

В същото време възнаграждението в строителния сектор расте. Средната месечна заплата за първото полугодие в бранша достига 1117 лева, като се увеличава със 134 лева спрямо същия период на 2020 г. или с 13,6 на сто.

Така разходите на строителните компании за труд нарастват с 16,2 на сто до над 961 млн. лв. за половин година. Толкова са изплатили фирмите на своите служители, въпреки че плащанията от страна на държавата към тях се бавят, което води и до междуфирмена задлъжнялост. Въпреки пандемията сумата е по-голяма с над 135 млн. лева в сравнение със същия период на 2020 г. и с почти 40 млн. повече от предкризисната 2019 година.

Българските строители готови с 3250 проекта, искат да работят между 14 и 16 часа

Трябва строителството не просто да се запази, а да бъде двигателят на развитието в следващия етап. В момента в цяла Европа се готвят пр...

От 2014 година насам заплатите в сектора са скочили двойно. Ако преди 7 години работниците в строителните фирми са получавали 5,81 лева на час, то през 2021 година те работят за почти 10 лева на час, показват данните на КСБ. Средната работна заплата в сектора расте с 13,6 на сто. Което ясно оборва и несъстоятелните твърдения, че компаниите, които печелят обществени поръчки не се разплащат със своите служители.

За първите 6 месеца на годината строителите са отработили общо 97,3 млн. човекочаса, което е ръст с 3 на сто в сравнение със същия период на предходната година. За периода 8 на сто е и темпът на ръст на строителната продукция, като за периода се увеличават както сградното, така и инженерното строителство, показват данните на КСБ. По предварителни данни, произведената продукция в отрасъл строителство за първото полугодие на 2021 г. е на обща стойност малко над 8 млрд. лв., като расте с 19,4% за година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com