Теменужка Петкова: "Марица Изток" 2 винаги е участвала в студения резерв, централата е гарант за нашата енергийна сигурност

3332
Теменужка Петкова: "Марица Изток" 2 винаги е участвала в студения резерв, централата е гарант за нашата енергийна сигурност
Снимка: БГНЕС

"Резервът е задължителен за всяка една държава, това не е случайно. Това е ангажимент, който имаме като държава-членка на Европейския съюз“. Това заяви пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

След края на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов й разпореди да разясни в Народното събрание, че студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ Марица Изток II. "Размерът на студения резерв се определя със заповед на министъра. Ясно е оказано, че се провеждат търгове по условия и по ред. Важен елемент е че цената на студения резерв е регулирана, регулира се от КЕВР. След търга се определят компаниите, в момента те са 8", каза тя за процедурата за студения резерв.

Петкова: Студеният резерв ще бъде предоставян на ТЕЦ "Марица Изток" 2

Енергийният министър Теменужка Петкова дойде извънредно в Народното събрание да докладва за студения резерв. Темата е обсъдена на днеш...

"ТЕЦ Марица Изток 2 винаги е участвала в студения резерв. През месец март 2018 г. поради технически промени той разтрогна договора си 2 месеца преди изтичането му. Затова не поддържа студен резерв, няма конспирации. 56 млн. е цялата сума на студения резерв, тези пари се разпределят на базата на търг. Във всеки лот количеството, което е необходимо, е различно. Лятото необходимостта е по-малка, тези които кандидатстват за тогава, кандидатстват за по-малко. Всички договори изтичат на 31 юли. Тук не става въпрос за 1 доставчик, а за 8", каза Петкова.

"ЕК поставя няколко условия, за да получим механизъм за капацитет, за да работят въглищните компании спокойно до 2025 г. Първото и най-важно е условие е да либерализираме пазара на електрическа енергия на едро. Ясно сме посочили крайна дата за това 1 юли 2021 г.", каза още тя. "Днес премиерът разпореди тази разпоредба да влезе веднага. Тя ще бъде през закона за местното самоуправление. В този преходен период до получаване на механизъм за капацитет, за да няма спекулации не е целесъобразно да се провеждат търгове. Тук не може да се търси зависимост. Такива няма и не може да има, законът го гарантира. Най-справедливо и удачно е решението на премиера", каза Петкова.

"Защо ТЕЦ Марица-Изток 2? Тази централа е гарант за нашата енергийна сигурност. Тази централна е единствената, която работи на трите нива на напрежение, тя може максимално бързо да вдигне системата при авария. Смятаме, че това е правилният ход", каза още тя. "Ако се наложи студен резерв, министърът съгласно закона ще възложи на съответната централа. Това е справедливият ход", добави тя.

"Има огромна разлика между "Северен Поток 2" и "Балкански поток". Нашият проект е само в България, реализира се от Булгартрансгаз. Спазени са всички европейски изисквания. ЕК също излезе с позиция, ясно посочи, че важно е да бъдат спазени европейските правила, да се гарантира публичност, прозрачност, това не може да бъде основание за санкции. Не смятам, че има риск за България за тези санкции. Няма никакви руски компании", каза енергийният министър за затягането на санкциите срещу руските газови проекти в Европа от американския конгрес.

Борисов разпореди на Петкова: Студен резерв да дава само ТЕЦ "Марица Изток 2", какво значи това за цената на тока?

На днешното правителствено заседание разпоредих на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да разясни в парламента, че студен резер...

Петкова бе категорична, че САЩ нямат основания да наложат санкции върху газопровода Балкански поток. „Проектът Балкански поток е коренно различен от Турски поток. Той се реализира единствено от Булгартрансгаз, със собствени средства. По отношение на Балкански поток са спазени всички изисквания. Европейската комисия също излезе с позиция. Няма основания да бъдат налагани санкции върху този проект. Не смятам, че има риск за България по отношение на тези санкции“, отбеляза тя.

Теменужка Петкова коментира и продължаващите протести с искане за оставката на правителството. „България няма нужда от свита в юмрук ръка, има нужда от протегната ръка. В лицето на правителството тази ръка е протегната“, посочи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика