Ваксината за син език е без лиценз?

13231
Ваксината за син език е без лиценз?
Снимка: БГНЕС

Ваксинацията срещу син език ще се извършва с продукт, който е без лиценз за страна-членка на ЕС. Това твърди в своя публикация разследващият журналистически сайт "Биволъ".

Каква е историята – след като проблемът с болестта става нетърпим, още на 11 ноември БАБХ пуска обществена поръчка за договаряне за доставка на ваксина. До отваряне на ценовите оферти са допуснати „Хювефарма“ АД и "Асклеп-Фарма" ООД. Първото дружество е допуснато до последния етап на процедурата, въпреки че не са покрили едно от минималните технически изисквания, а именно валиден лиценз за употреба на продукта в страна-членка на ЕС, на базата на който да бъде издадено разрешително за употреба в Р. България. БАБХ не постига споразумение с нито едно от двете дружества и процедурата е прекратена.

По-малко от половината овце в България са ваксинирани срещу син език

Близо 42,7 на сто от овцете в страната са ваксинирани срещу болестта "син език". Това показват данните на Българската агенция за безо...

Изпълнителният директор на БАБХ, чрез изявления в различни медии, изтъква като мотив факта, че не е постигнато споразумение с "Асклеп-Фарма" ООД, тъй като дружеството не е в състояние да достави ваксината до 10 март тази година. От Протокола за договаряне между "Асклеп-Фарма" ООД и БАБХ, който е част от документацията по обществената поръчка е очевидно, че възможността на фирмата да достави продукта до споменатата дата изобщо не е дискутиран. Провокирана от изказванията на Изпълнителния директор на БАБХ, фирмата входира писмо на 9 февруари тази година, с което информира проф. Моллов, че неговите твърдения не отговарят на истината и производителят разполага с 6 000 000 дози (при необходими 4 300 000), като са необходими не повече от 4 седмици за отпечатване на стикер, листовка и външна опаковка на български, опаковане и доставка на ваксината.

На 16 февруари БАБХ отваря нова процедура за обществена поръчка и този път, ден по-късно, е сключен договор със „Софарма” АД – за доставка на ваксината BTVPUR AlSap 4 на френския производител Merial. Законовият срок за обжалване на процедурата е 10 дни, т.е. договор може да бъде сключен най-рано на 27.02.2015 г., ако няма обжалване на процедурата. Испанският производител CZ Veterinaria, S.A. обжалва процедурата на 26.02.2015 г. На 17.02.2015 г. Изпълнителният директор на БАБХ издава Заповед, с която отменя своя Заповед от 11.11.2014г. , с която разрешава употребата на испанската ваксина на базата на валиден лиценз за употреба в друга страна-членка на ЕС. Съгласно административното право, орган, който е издал даден административен акт, не може сам да го отмени, а това би следвало да се направи от по-висш орган, както и да се мотивира и да уведоми заинтересованата страна, която може да обжалва този акт, но това не е направено. Освен това, на 20.02.2015 г. проф. Пламен Моллов издава нова Заповед, с която разрешава употребата на френската ваксина, но тя няма валиден лиценз за употреба. Заповедта няма правна стойност ако не е изпратена Нотификация до ЕК, която също липсва. Има едно писмо до ЕК, но то не представлява нотификация.

Към датата на откриване на новата процедура за обществена поръчка, а именно 16.02.2015 г., единствената ваксина, която има валиден лиценз и е разрешена за употреба е BLUEVAC-4 на CZ Veterinaria, S.A. „Софарма“ АД не притежава лиценз за търговия на едро с ветеринарномедицински продукти и по смисъла на Закона за ветеринарномедицинската дейност няма право да търгува, съхранява и транспортира ветеринарномедицински продукти. Такъв лиценз притежава „Биофарм Инженеринг“ АД, чийто собственик е „Софарма“ АД, но това е отделно юридическо лице и то не е посочено като подизпълнител в договора. Също така, прави впечатление, че в договора няма посочен брой на дозите, както и срок за изпълнение.

На 4 март, на специална пресконференция проф. Моллов показва френската ваксина и листовката за употреба на продукта. Според "Биволъ" обаче Моллов е показал лиценз не за продукта BTVPUR AlSap 4, а за друг продукт - BTVPUR AlSap 2-4 която е комбинация от серотип-2 и серотип-4 и е само за овце.

Поставени са първите ваксини срещу син език на живоните в Смолян

Първите ваксини срещу болестта „син език” в Смолянска област вече са направени на животните. Това каза за Радио „Фоку...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com