Връща ли се данък "уикенд" или не?

11594
Връща ли се данък "уикенд" или не?
Снимка: БГНЕС

Тази седмица в медийното и общественото пространство отново започна активно да се дискутира идеята за въвеждането на т.нар. данък "уикенд". С това определение беше наречено предложението за частичното връщане на данък добавен стойност (ДДС), което се предвиждаше с промени в Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО). Измененията бяха отхвърлени от Народното събрание (НС) в края на ноември.

Сега за обществено обсъждане се предлагат промени в Правилника за прилагане на Закона за ДДС. Точно част от тях доведоха до реакцията, че въпреки отхвърлянето на данък "уикенд", той все пак тихомълком ще бъде вкаран с нови текстове в Правилника за ДДС.

Горанов защити данък "уикенд": Нищо ново не се случва за бизнеса

Системата на ДДС не е променена. И на ниво директива и на ниво закон при ползването за лични нужди активи на регистрирано по ДДС лице с...

Какво ново?

В Правилника за прилагане на Закона за ДДС в глава 12 се създава нов член 113а, който касае декларирането и отчитане на доставка на стока или услуга за лични нужди. В текста е записано: Чл. 113а. (1) Начисленият данък за доставка на стока или услуга за лични нужди по чл. 6, ал. 3, т. 1 или чл. 9, ал. 3, т. 1 и 2 от закона се посочва в колона 16 "Начислен данък за доставки на стоки или услуги за лични нужди" на дневника за продажбите по чл. 124, ал. 1, т. 2 от закона."

С тази промяна в декларациите към НАП ще се въведе нов ред, който досега липсваше. На него фирмите ще посочват в дневника за продажбите данъка за активи, които са ползвани за лични нужди.

Правилникът обаче действа по сегашния Закон за ДДС. В  чл. 6, ал. 3, т. 1 от него е записано, че за доставка на стока се смята отделянето или предоставянето на стоката за лично ползване или употреба на данъчно задълженото лице, на собственика, на неговите работници и служители или за цели, различни от независимата икономическа дейност на данъчно задълженото лице, при условие че при производството, вноса или придобиването й е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит“. Точки 1 и 2 от чл. 9, ал. 3, са аналогични и касаят предоставянето за лични нужди на услуги.

Какво се случва?

Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър Горанов

Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради разкритието, че т.нар. данък "уикенд" се пр...

В момента в правилника се регламентира отчитането пред НАП на стоките и услугите, ползвани за служебни и лични цели, обясниха експерти. И в сега действащото законодателство една фирма не може да ползва данъчен кредит за стоки, които се ползват за лични нужди.

Сега обаче в декларациите към НАП фирмите ще имат възможност да разграничават закупените активи, които се ползват за лични нужди от тези, ползвани за служебни. Фирмите, един вид, ще си самоначисляват данък и НАП ще има възможност да по-голяма възможност да разграничава активите.

Въпросителни

Остава обаче въпросът как ще следят данъчните кои активи се ползват за лични и кои за служебни цели (нещо, което и в момента трудно се следи). Също така фирмата може да реши да не включва нито един свой актив в графата "лични нужди", въпрос на субективна преценка. Освен това дали в графата "за лични нужди" ще се записва целият данък за актива за лични нужди или само процент от него?

Припомняме, че предложението за частичното връщане на ДДС беше отхвърлено в пленарната зала от депутатите в края на ноември. Предвиждаше се не 100%, а само 70 на сто от данъка върху добавената стойност при покупка на автомобил, който се използва и за лични нужди, да се възстановява на фирмите. Законопрокетът беше приет на първо четене на 11 ноември, а вносител е Министерски съвет. Но между първо и второ четене при разглеждането в комисията по бюджет и финанси депутатите отхвърлиха спорното предложение. Вчера, 17 декември, лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов защото данък "уикенд" се прокарва тихомълком и все пак фирмите трябва да връщат данък, ако използват фирмени вещи и за лични цели.

Депутатите отхвърлиха на второ четене данъците "уикенд" и "градина"

Поправката в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), станала популярна с названието данък "уикенд", не успя днес да мине на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика