За втори път: Незаконна методика дава шанс на нарушителите с къщи за гости да се спасят от глоби

8944
За втори път: Незаконна методика дава шанс на нарушителите с къщи за гости да се спасят от глоби
Снимка: БГНЕС

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкции във връзка с нарушения, установени по подмярка 4.1 от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. С решението по административно дело № 9034 от 2021 г. касационната инстанция остави в сила решението на тричленен състав на ВАС по административно дело № 9424/2019 г. от юни миналата година.

Решението е изключително ключово по т.нар. тема "къщи за гости". Отмяната на методиката ще даде възможност всички установени нарушители да си поискат парите от държавата в срок от една година след отмяната на методиката. Дори нарушителите, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда, ще получат възможност за преразглеждане на делата си поради настъпилите нови обстоятелства. На всичкото отгоре това е втората такава методика, която съдът отменя!

Отложиха делото за къщата за гости на Манолев, бил се разболял

Окръжен съд – Благоевград отложи делото срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и дъщерята на детегледачката...

Методиката е най-важният документ, съдържащ всички насоки за налагане на санкции по Програмата за развитие на селските райони. От тази програма Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) беше одобрил плащания за строителството на 746 къщи за гости за 202 млн. лева през предходния програмен период. Голяма част от нарушенията тогава бяха разкрити от сайта "Биволъ". Оставка подаде заместник-министърът на икономиката Александър Манолeв заради проект за къщата за гости, финансирана с 380 000 лева по програмата, а след това стана и подсъдим - за злоупотреба с евросредства.

Причината за съдебното решение е, че изпълнителният директор на ДФ "Земеделие", утвърдил методиката, не е овластен нито от Конституцията, нито от закон да издава такива нормативни административни актове (подзаконов административен акт). Липсата на законово определена компетентност за издаването на даден нормативен акт прави същия нищожен. Само законът може да оправомощи даден орган в държавата да издаде нормативен акт. 3аконодателят е този, който преценя необходимостта от правна регламентация с подзаконов нормативен акт, т.е. степента на правна абстракция на нормите, той определя коя материя трябва да бъде регламентирана на подзаконово ниво и кой е органът, който да стори това, пише в решението на касационната инстанция.

Съгласно чл. 2, ал. 1 от Закона за нормативните актове, нормативни актове могат да издават само органите, предвидени от Конституцията, или от закон. Методиката не е обнародвана и в Държавен вестник.

Това е втора отмяна на методика за налагане на санкции, която ВАС отменя - предишната падна преди почти 2 години. Не стана ясно дали директорът, който я е подписал, е бившият земеделски министър Румен Порожанов В периода март 2011 – август 2013 година изпълнителен директор на ДФЗ е Порожанов, който подаде оставка точно заради скандала с къщите за гости и колко точно от тях са действително такива, а не луксозни вили на "заслужили". Не е напълно ясно дали Порожанов е бил директор на ДФЗ, когато е приета методиката, защото той не води ДФЗ през цялата 2013 година. Последните корекции по файловете на методиката, качени на сайта на държавния фонд, са от януари 2017 г., когато Порожанов все още е негов шеф. Месец след това той подаде оставка - заради общественото недоверие към ДФЗ. А методиката, която сега ВАС отменя, се появява също в мандат на Порожанов като ръководител на ДФЗ - във втория му, който започва през ноември, 2014 година и трае до февруари, 2017 година - след това го наследява Живко Живков, който си тръгна с мотив "лични причини" 2 години по-късно - точно при арестите на свои заместници заради участие в аферата "Миню Стайков", свързана с присвояване на евросредства.

Съден за къща за гости зам.-министър е получил коронасубсидия?

Фирмата "Агротрейд – Ана Димитрова" ЕТ, на която се води скандалната къща за гости на бившия зам.-икономически министър Александъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика