Започват масови проверки на детски стоки

7626
Започват масови проверки на детски стоки
Снимка: Thinkstock/Guliver

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масови проверки в цялата страна на скейтборди, тротинетки, ролери и други стоки, свързани с прекарването на свободното време на децата, съобщиха от комисията.

Проверките ще бъдат насочени преди всичко към безопасността на тези продукти и ще обхванат производители, вносители и дистрибутори. Целта е превенция още в началото на лятната ваканция, през която децата прекарват по-голямата част от времето си навън. При установяване на опасни стоки ще бъдат предприети необходимите мерки за изтеглянето им от търговската мрежа.

Инспекторите на КЗП ще следят дали предлаганите в търговската мрежа скейтборди, тротинетки и ролери отговарят на общите европейски изисквания и стандарти.

При скейтбордите (за деца над 20 кг.) дъската трябва да бъде изработена от материали, които не допускат подхлъзване, да няма остри и стърчащи части, а външната й линия да е със заоблени ръбове с минимален радиус 10 мм.

Тротинетките (за лица от 35 до 100 кг.) и ролковите кънки (за деца над 20 кг.) задължително трябва да бъдат придружени с препоръки за подходящите повърхности за карането им, както и с инструкции да бъде проверено правилно ли е регулирана системата за управление и дали всички съединителни елементи са здрави и надеждно закрепени.

При проверките ще се акцентира върху това да има надпис, че се препоръчва използването на защитно облекло, което е особено важно, за да могат да се предпазят децата в случай на някакъв инцидент. Търговците ще трябва да представят пред контролния орган съответните документи, че е направена оценка за съответствие с изискванията за безопасност преди пускането на продуктите на пазара.

Експертите на КЗП дават полезни съвети към родителите при закупуване на подобни продукти. Преди всичко е необходимо да обърнат внимание на това дали има подборни инструкции за безопасна употреба, евентуални предупреждения и указания за сервиз и поддръжка. Важно е също да има информация за производителя или вносителя на изделието.

Наскоро председателят на КЗП Димитър Маргаритов оповести, че в началото на летния туристически сезон стартират проверки на безопасността на аквапаркове и атракциони. Инспекторите ще следят също категоризирани ли са хотелите и заведенията в морските курорти и отговарят ли предоставяните в тях услуги на дадената им категория.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика