Зърнопроизводителите недоволни от застрахователния модел за земеделската продукция

501
Зърнопроизводителите недоволни от застрахователния модел за земеделската продукция
Снимка: Getty Images/Guliver

Българската застрахователна система и застрахователен модел не работи достатъчно добре по отношение на земеделската продукция. Това съобщи Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите в България (НАЗ).

„Преди 6 години посетих САЩ и установих колко добре е разработена системата там”, каза Вукодинов и поясни, че там се говори не просто за застраховки, а за управление на риска, в което се включват и застраховките. „Този процес е тристранен – в него участие взимат и държавата, и застрахователите и фермерите”, добави Вукодинов. Според него един от проблемите тук е, че няма оценка на реалната себестойност на продукцията и даде пример, че инвестицията в един декар може да е 170-180 лева, в зависимост от технологията, която използва фермерът, от потенциала на полето и очаквания добив.

Зърнопроизводителите поискаха промените в закона за горивата да отпаднат

Зърнопроизводители настояват промените в Закона за търговия с горива да отпаднат. Исканията си те поставиха на среща със земеделския ми...

„В България няма застраховател, който да прави застраховка на повече от 100 – 120 лева на декар максимум. И когато настъпи реална щета ти получаваш 60 лева при 100% щета, при направени 4 пъти по-големи разходи. Това демотивира земеделците”, посочи Ангел Вукодинов.

„От друга страна, не е нормално, че функциите на застраховател и инвеститор са съвместени при застрахователя, тъй като не е нормално този, който ще изплаща щетите, да определя размера им”, каза още Вукодинов. Според него трябва да има независим оценител. В момента у нас практиката е застрахователната компания да работи със свои оценители. „Трябва да има по-сериозен независим орган, в който да участват всички страни, може би под арбитража на държавата”, добави Вукодинов. „Не говорим за финансови задължения на държавата. Става въпрос за това държавата да изготви нормативната база и да арбитрира процеса за реалния размер на щетите, в който да участват и двете страни – и застрахователя, и засегнатия”, уточни той, цитиран от Фокус.

По думите на Ангел Вукодинов, на практика сега, като настъпи щета, застрахователят ти изпраща един оценител и ти подписваш, или не. „Когато е малка щетата, обикновено губиш бонуси от застраховката за следващата година. Затова понякога се примиряваш да я преглътнеш тази щета и да не я предявяваш”, разясни още зърнопроизводителят. По думите на Ангел Вукодинов цялата сегашна система на застраховане трябва да се усъвършенства. Трябва да се говори за управление на риска като за политика, която да е заложена и в подпомагащите програми за селско стопанско, каквато е ОСП в Европа. „В САЩ, например нямат други субсидии за земеделците. Субсидията е част от застрахователната премия, но забележете, там може да застраховаш дохода и то срещу всякакви събития”, посочи още Ангел Вукодинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика