77% от автомобилите в България са много стари - защо?

6960
77% от автомобилите в България са много стари - защо?
Снимка: CarGurus

Ръстът в продажбите на нови автомобили е добра новина за страната ни, но това не е достатъчно, тъй като над 77% от парка у нас е над 15-годишен. Това каза пред БНТ Александър Костадинов от Асоциацията на автомобилните производители.

По думите му, въпреки доброто представяне напоследък по продажби на нови автомобили България дори не е достигнала още нивата на продажби от 2008-а година. 

Електромобилите са едва 6%

"Делът на електрическите автомобили в България миналата година беше около 6%, за първите два месеца тази година е около 4%. Това ни нарежда на опашката по продажби на електрически автомобили", отчете той. В Европа делът им е между 20 и 70%, като лидер е Норвегия.

Още: Светът скоро ще загуби още един легендарен автомобил

"Инфраструктурата ни е на добро ниво, вече има около 1500 зарядни станции, което добро нива, като се има предвид малкия брой на електромобили. Големият проблем обаче, е, че няма никакви мерки за стимулиране. България е единствената страна в ЕС , в която няма никакви субсидии за електромобили", посочи Костадинов. 

СНИМКА: iStock

"Добрата новина е, че все повече българи се ориентират към чисто нов автомобил. Голяма част от тях се взимат на лизинг. Като цяло по-евтините достъпни автомобили са предпочитани както от домакинствата, така и от фирмите", обясни той.

"В България е любопитно, че се продават най-много премиум автомобили от най-високите класове. Ще станем нормална държава, когато се продават повече премиум автомобили от по-ниските класове, защото средната класа е нормално да са мнозинството купувачи на автомобили", каза Костадинов.

Още: Експерти алармират: Половината от новите коли не са подходящи за европейските градове

"У нас делът на колите под 5 години е 5%. Основната причина не е ниската платежоспособност, а липсата на стратегия и законодателство, което да ограничава силно замърсяващите автомобили. Дори в Албания такива коли не се допускат", поясни той.

По думите му България е на едно от първите места в Европа по смъртност от пътнотранспортни произшествия. У нас често пропускаме факта, че новият автомобил е много по-сигурен.

"Стандартът Евро 7 ще влезе от 2025 г., в резултат на което дизеловите автомобили ще продължат да намаляват. Основният им проблем са азотните окиси, особено при старите коли. Между 12 000 и 15 000 души у нас на година умират от болести, свързани със замърсяване на въздуха по консервативните прогнози", каза Костадинов.

"Имаме 4 млн. коли, което е добро нива при 6 млн. население, но предизвикателството за България е да се впише в екологичните мерки, защото за нас те ще се случат изведнъж и няма да сме подготвени", предупреди експертът. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com