Astra Sports Tourer: 10 поколения и 24 млн. по-късно

1768
Astra Sports Tourer: 10 поколения и 24 млн. по-късно

Над 24 милиона продадени автомобила Opel Kadett и Opel Astra – впечатляващо число и изключително постижение за марката Opel. Подредени плътно един зад друг, всички произведени до момента компактни модели на Opel биха надхвърлили магическата граница от 100 000 километра и да формират автомобилна колона, която може да обиколи два пъти и половина земния екватор.

Opel поставя началото на нова глава в историята на своя бестселър.Новият Astra Sports Tourer използва изцяло нова олекотена конструктивна архитектура, задвижва се изключително от най-новото поколение двигатели и предлага възможности и удобства, познати доскоро само от автомобилите във висшия клас. Накратко, новият модел съчетава висока ефективност с елегантност и дава нова дефиниция на компактния клас със своите върхови нововъведения. Затова не е изненадващо, че през март месец бе избран за Автомобил на годината 2016 за Европа.

Екстремни тестове на комбито на Opel Astra

Astra Sports Tourer се тества в камера за климатични изпитания, като компактния комби модел е подложен на температури от -40 дo +60 C&d...

Всичко започва с модела Kadett A Caravan през 1963 г. Марката Opel представя своя първи комби модел в компактния клас и веднага се превръща в лидер в този пазарен сегмент. От този момент нататък леките автомобили с практичност на ванове – т.е. „car a van”, се превръщат в неизменна част от гамата на всички нови поколения на Kadett и Astra. Моделът Astra H (2004-2010 година) беше последният компактен комби модел на Opel, носещ названието Caravan.

От Kadett А дo Astra K – история на успеха, обхващаща десет поколения

В периода дo 1965 г. компанията Opel произвежда близо 650 000 екземпляра от модела Kadett A “Opel Kadett, накратко - O.K.,” отбелязва рекламният отдел на Opel, който не може да противостои на изкушението да намекне за слабостите на конкуренцията от Волфсбург.

След латинското „А” идва „B”, a през 1965 година  първият модел Kadett е заменен от нова серия. Новата версия е с дължина над четири метра, с което значително надминава размерите на своя предшественик. Със своето багажно пространство с дължина 1.57 метра версията Сaravan се предлага от самото начало на продажбите на новото поколение. Що се отнася до модерната осанка, дизайнерите на модела определено черпят вдъхновение от колегите си отвъд океана. Нараства не само дължината, а и мощността на новото поколение. Инженерите на Opel увеличават диаметъра на цилиндрите на четирицилиндровата машина с по 3 мм, а мощността на базовия агрегат с 1 078 cм3 вече е 45 к.с. Желаещите нещо повече могат да се насочат към версията 1.1 S с повишена степен на сгъстяване и максимална мощност 55 к.с. Моделът Kadett бързо се превръща в пазарен успех с 2.6 милиона продадени екземпляра от месец септември 1965 до месец юли 1973 година. При това успехът му не се ограничава само в родната Германия - през 1966 година делът на износа достига 50 процента, а Kadett се приема радушно от клиентите в 120 cтрани по целия свят.

Общо 1.7 милиона от всички Opel Kadett C Caravan са произведени в периода между 1973 и 1979 година.

Opel Insignia измина 2111 км с един резервоар

От Швейцария до Северно море с резервоар гориво, или среден разход 3,46 л/100 км, което е с около 10% под официалните заводски данни. Т...

На изложението IAA през 1979 година, под формата на модерния Kadett D пред широката публика дебютира първият модел с предно предаване на Opel. Общо 2.1 милиона екземпляра от Kadett D са произведени в периода между 1979 и 1984 година.

Вторият Kadett с предно предаване, произвеждан от 1984 дo 1991 година, получава европейската награда “Автомобил на 1984” и е абсолютен пазарен фаворит. С продажбите си в размер на 3 779 289 автомобила за целия период на производство, моделът се превръща не само в най-големия бестселър в историята на марката Opel до този момент, но и в световен шампион по аеродинамика. Инженерите на Opel определено удрят джакпота през 1984 година - използвайки технологичната основа на своя предшественик.

Цели 4.13 милиона екземпляра Astra F слизат от конвейерите в периода между 1991 и 1997 година, с което моделът се превръща в най-продаваният в историята на Opel до този момент.

През пролетта на 1998 година на пазара излиза новата Astra и от самото начало моделът се предлага като хечбек с три и с пет врати и като комби Caravan.

С гамата от дванайсет двигателя с мощност в диапазона от 90 дo 240 к.с. (OPC) и седемте варианта на каросерията, възможността за индивидуален избор при продадената в тираж над 2.7 милиона екземпляра Astra H е наистина изключителна по рода си.

Opel ще публикува реалните данни за разхода на гориво

От юни месец Opel ще публикува резултатите от тестовия цикъл WLTP, базиран на разхода на гориво при всекидневно шофиране. Opel предста...

Opel Astra J не само се превръща във въплъщение на стилистичната философия на марката, но предлага на водача и пътниците и множество технологични решения, които вече са дали своя решителен принос за успеха на бестселъра в средния клас Insignia.

С до 190 кг по-лек, със значително по-просторен интериор въпреки почти идентичните с тези при предходния модел външни размери и енергийно по-ефективен благодарение на задвижването единствено и само от двигатели от най-ново поколение – новият Opel Astra Sports Tourer е истински качествен скок в развитието, който отбеляза своята световна премиера на международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт през месец септември. Новото поколение на комби модела в компактния клас се предлага при официалните представители на марката Opel от месец април 2016 година. Цените за новата Astra с 1.4-литров бензинов двигател започват от едва 28 945 лева – с нито стотинка повече от тези на нейния предшественик (препоръчителна цена с включен ДДС за България; Astra Sports Tourer 1.4 с максимална мощност 74 кВт/100 к.с.и разход на гориво при комбиниран цикъл 5.7-5.5 л/100 км и емисии на CO2 (средно): 131-127 г/км).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com