Audi разработва нова платформа за електрически автомобили с китайци

794
Audi разработва нова платформа за електрически автомобили с китайци
Снимка: Audi

Германският производител Audi ще разработи нова платформа за електрически автомобили за Китай със своя партньор SAIC. Този план очевидно разширява партньорството между двете компании, създадено миналия юли. Тогава се говореше, че Audi иска да използва платформа от дъщерното дружество на SAIC - IM Motors, в Китай.

Сега Audi обяви, че съвместно ще разработва модели, базирани на платформа, наречена Advanced Digitized Platform. Агенция „Ройтерс“ цитира базираното в Инголщат подразделение на VW, че това може да съкрати времето за пускане на нови модели на пазара с над 30 процента.

За сегментите B и C са планирани три електрически модела, базирани на тази нова платформа. Въпреки това Audi вероятно ще използва собствената номенклатура на VW, според която "B" се отнася за средния клас, а "C" за горния среден клас (не малки или компактни автомобили, както обикновено). Първият от тези модели трябва да бъде пуснат на пазара още през 2025 г.

Още: Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

„Имаме ясна и обща цел: да комбинираме най-доброто от нашите две компании за пълното благо на нашите китайски клиенти с първокласното изживяване на Audi и скоростта на иновациите на SAIC в Китай“, коментира главният изпълнителен директор на Audi - Гернот Дьолнер.

По този начин на китайските клиенти могат да бъдат предложени „интуитивни и интелигентни първокласни цифрови изживявания и функции за автоматизирано шофиране“.

BMW, Mercedes и Audi ще продават коли по нов начин

Към днешна дата Audi използва модулния електрически инструментариум (MEB) за два китайски електрически модела: Q4 e-tron и Q5 e-tron, които са произведени от съвместните предприятия със SAIC и FAW. Q5 e-tron е разработена версия на VW ID.6, докато ID.6 е седемместна версия с дълга база на VW ID.4. Audi продаде 6420 бройки от Q4 и Q5 e-tron в Китай през първите четири месеца на годината.

Audi също така планира китайска версия с дълга база на Q6 e-tron, която, подобно на европейския Q6 e-tron, е базирана на Premium Platform Electric (PPE). Въпреки това, Audi Q6L ще има по-голяма батерия - тя съхранява 107 kWh вместо 100 kWh като батерията в нормалния Audi Q6 e-tron. Доставките в Китай са планирани да започнат през 2025 г.

Още: Историята на легендарен модел на Audi приключи след четвърт век

Разширеното сътрудничество със SAIC вероятно е и отговор на ожесточената конкуренция на китайския пазар. Китай е най-големият пазар на електрически автомобили в света, като не само Audi си сътрудничи с местен производител. Марката Volkswagen също обяви сътрудничество с Xpeng миналото лято. Два SUV-а от среден размер, базирани на платформа от Xpeng, са планирани за пускане на пазара през 2026 г.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Как да разберете, че алтернаторът автомобила ви се е повредил

Opel представи нова, по-достъпна версия на електрическата Astra

Какво да направите, ако загубите ключовете от колата си?

Какъв вид защита е необходим за коленете и лактите на моториста: съвети и препоръки

Основателят на BYD обвини Европа и САЩ в нечестна игра

5 храни, които трябва да се избягват, докато се шофира

Китайски технологии ще помагат на Mercedes-Benz да изпревари конкурентите

Защо съвременните коли ръждясват бързо

Бъдещето на Tesla в Германия е под въпрос

Toyota готви революция при двигателите с вътрешно горене

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com