Audi започва работа върху електрическа суперкола

4655
Audi започва работа върху електрическа суперкола
Снимка: Audi

Компанията Audi възнамерява сериозно да разшири гамата си от електромобили, като ще се включи и в сегмента на суперколите, задвижвани на ток. За целта германският производител ще предложи на клиентите си напълно нова електрическа версия на спортното купе R8.

За намеренията на производителя обяви шефът на отдела за изследвания и разработки на Audi – Петер Мертенс. Пред изданието Car&Driver той бе категоричен, че направата на подобен автомобил е „основна част от близките планове на компанията”, както и че „за марка като Audi развитието на суперколите винаги е било много интересно.”

Audi ще продава спортни модели в България

Автомобили, разработени от спортното подразделение на германската компания Audi, официално стъпват на пазара в България. Един от центро...

Мертенс засега не уточнява кога подобен автомобил ще види бял свят. В момента Audi работи върху по-улитаритарен сегмент, като в гамата на марката скоро трябва да се появи електрически кросоувър, както и серийна версия на концептуалния модел e-tron sportback, която ще се приближава до традиционните хечбек-модели.

Впрочем, компанията от Инголшад вече предложиха електрическа суперкола – купето Audi R8 e-tron смени две поколения. От първата генерация обаче бяха направени десетина бройки, а тиражът на втората не достигна дори 100 единици. Всички те бяха продавани на цена от близо 2 млн. евро.

Модификацията Audi R8 e-tron разчита на 2 лектромотора на задната ос със съвкупна мощност 460 к.с. и 920 Нм въртящ момент, което позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди. Купето изминава до 450 км с едно зареждане на батериите, което отнема около 2 часа при използване на специално зарядно устройство.

В момента компанията работи върху нов тип зарядна станция, която значително ще ускори процеса. От думите на Мартенс става ясно още, че появята на това устройство сериозно ще вдигне цената на суперколата. Затова в Audi първо трябва да проучат готови ли са потенциалните клиенти за такива разходи.

Най-очакваните модели на 2017 г.

Предстоящата 2017 г., а и следващата – 2018, обещават да бъдат доста интересни откъм автомобилни премиери. Най-много попълнения с...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com