Автомобилни концерни ще създават съвместно електрически превозни средства

1725
Автомобилни концерни ще създават съвместно електрически превозни средства
Снимка: Carscoops

Японските автомобилни конкуренти Nissan Motor и Honda Motor обмислят стратегическо бизнес партньорство за сътрудничество за намаляване на производствените разходи при ключови компоненти за електрически превозни средства и изкуствен интелект в автомобилните софтуерни платформи, предава Reuters.

Потенциалното партньорство може да помогне на двата концерна да постигнат икономии от мащаба при производството на електромобили, което е от решаващо значение за японските автомобилни производители, тъй като те са изправени пред тежка конкуренция в лицето на китайската BYD и Tesla.

Според източниците, пожелали анонимност, Nissan и Honda още не са започнали официално дискусии, като обхватът на партньорството не е определен.

ОЩЕ: Правителството на Япония се опитало да обедини Nissan и Honda

Nissan беше пионер в електромобилите със своя изцяло електрически модел Leaf, но се бори заедно с други производители на стари автомобили в лицето на нарастващата конкуренция от по-пъргави нови участници.

Снимка: iStock

„Новите играчи са много агресивни и навлизат с невероятна скорост“, заяви по време на брифинг изпълнителният директор на Nissan Макото Учида. „Не можем да спечелим конкуренцията, докато се придържаме към конвенционалната мъдрост и традиционния подход“, добави той.

Продажбите на Honda също изостават от тези на конкурентите и електромобилите представляват по-малко от 0,5% от световните ѝ продажби от около 2,8 млн. автомобила през първите 9 месеца на 2023 г., сочат данни на компанията.

„Двете компании подписаха необвързващ меморандум за разбирателство, за да разгледат областите на потенциално сътрудничество, но тепърва ще определят обхвата“, заяви президентът на Honda Тошихиро Мибе.

ОЩЕ: Renault и Nissan възобновяват 20-годишно партньорство

„Те са отворени за съвместна работа във всеки регион, както в Япония, така и в чужбина“, отбелязва Учида. По думите му Nissan има съществуващи бизнес съюзи с Renault и Mitsubishi Motors, но те няма да бъдат засегнати от потенциален съюз с Honda.

Nissan вече си сътрудничи с Renault за електромобилите, главно в Европа. Следващият електрически Nissan Micra ще споделя същата архитектура като новото Renault Five и ще се произвежда в завода, където се изгражда френския модел в Северна Франция.

Снимка: iStock

Миналата година Nissan и Renault намалиха обхвата на дългогодишния си съюз и оттогава Renault подписа споразумения с нови партньори като китайската Geely.

Учида заяви, че Nissan и Honda са отворени за сътрудничество със съществуващи партньори, ако възникнат възможности.

Honda се стреми да увеличи съотношението си на електрически превозни средства и автомобили с горивни клетки до 100% от всички продажби до 2040 г.

ОЩЕ: Renault и Nissan ще опитат да спестят 5 млрд. долара, за да оцелеят

„Nissan и Honda още не са обсъдили капиталово обвързване, но са отворени за възможността в бъдеще“, каза Мибе. „Ние сме ограничени от време и трябва да бъдем бързи. За да сме в добра позиция през 2030 г., се нуждаем от решение сега“, отбелязва той.

Стремежът на Nissan към партньорство беше обявен за първи път от TV Tokyo. Вестник Nikkei съобщи, че мерките могат да включват въвеждането на общ задвижващ механизъм, съвместни доставки и разработване на обща платформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com