Автомобилните производители се оказаха под сериозен натиск

1876
Автомобилните производители се оказаха под сериозен натиск
Снимка: Stellantis

През 2022 г. производителите на автомобили записаха печалби на рекордно ниво. Поради недостига на материали, причинен от пандемията от коронавирус и последвалия недостатъчен запас от полупроводници, компаниите се фокусираха върху производството на модели от по-висок клас с високи маржове. Така печалбите им дори се увеличиха, но се оказва, че това е само временно състояние.

Според консултантската компания Bain, сега за автомобилните производители идват по-трудни времена. От една страна, ситуацията с предлагането на чипове се подобрява, но от друга - макроикономическата ситуация се влошава значително. В резултат на това високите цени ще паднат поради мерките за насърчаване на продажбите, докато разходите ще се повишат поради инфлацията.

Електромобилите поскъпват и това ще доведе до затваряне на заводи

Ако високите цени на електрическите превозни средства доведат до спад на пазара от нивата преди пандемията, някои заводи за производств...

Говорителят на Bain - Доминик Фукар, отбелязва неотдавна увеличения натиск върху автомобилните доставчици: „В допълнение към ефектите от пандемията Covid-19, много страдат от нарушени вериги за доставки, недостиг на полупроводници и рязкото увеличение на разходите за материали, енергия и персонал като резултат от войната в Украйна“.

За много производители широкообхватните мерки за ефективност досега са играли само незначителна роля, като се имат предвид неотдавнашните рекордни маржове. Цялото им внимание беше насочено към продължаващия преход към електромобилност и напредъка към въглеродна неутралност.

В свой анализ Bain посочва начините, по които производителите на автомобили могат да увеличат максимално своята рентабилност. Анализаторите казват, че тясното сътрудничество между производителите и доставчиците е от съществено значение, ако искаме да подобрим ефективността и трансформацията на пазара да продължи успешно.

„Автомобилните производители ще могат да постигнат целите си само в сътрудничество с ефективни доставчици. Сега повече от всякога производителите на автомобили трябва да внимават да не натоварват партньорите си или скоро ще трябва да подкрепят критични доставчици“, категоричен е Фукар.

Новият екологичен стандарт ще погребе малките коли в Европа

За автомобилните производители разработването на нови модели, които ще отговарят на строгите изисквания на Евро 7, може да бъде твърде ...

В момента управлението на ликвидността е от особено значение. Доставчиците се нуждаят от ликвидност за преструктуриране на бизнеса и стратегическо развитие, както и от финансиране на оборотен капитал. Много компании са силно задлъжнели и по-нататъшното набиране на капитал е трудно в условията на високи лихвени проценти и банкови ограничения. Освен това достъпът до алтернативни финансови инструменти е силно ограничен.

„Производителите, които улавят признаците на променящите се времена и вече предприемат определени мерки, за да станат по-устойчиви, имат разменна монета в ръцете си. Тези, които не правят нищо и се опитват да чакат, скоро ще се окажат под голям натиск и ще могат да отговорят само на промените, които се случват“, се казва още в анализа на експертите

 

 

Автомобилната индустрия е изправена пред нова криза – литиева

Световните цени на лития не просто растат - те летят в стратосферата. Ако миналото лято цената на тон от този материал се колебаеше око...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com