Автомобилните салони в Русия намериха как да заобиколят санкциите

3335
Автомобилните салони в Русия намериха как да заобиколят санкциите
Снимка: Honda

Както е известно, почти всички западноевропейски, американски, японски и корейски автомобилни компании прекратиха дейността си в Русия и по този начин техните дилъри в страната останаха без работа. Доставки на нови автомобили и части за тях няма, като пазарът беше залят от китайски модели.

Големите автомобилни салони обаче са намери начини за заобикаляне на санкциите. Повечето от тях вече отново продават нови коли на чужди компании, без да се рекламират и да вдигат много шум, съобщава Autonews, като разкрива подробности за новата схема.

Mercedes призна: Напускането на китайския пазар е илюзия

След инвазията на руските войски в Украйна почти всички европейски, американски, корейски и японски автомобилни компании прекратиха дей...

Последният пример е от Санкт Петербург, където само преди дни е отворил нов, неофициален шоурум на Honda. Той е собственост на дилърски холдинг - Zvezda Neva и на компанията Motor Place LLC. Офисът на Motor Place се намира на същия физически адрес в Москва като офиса на Honda в Русия, а официалният руски уебсайт на компанията посочва, че Motor Place е поддистрибутор на Honda. Японците обаче отричат да имат някаква връзка с руската компания.

Оказва се, че колите в случая се вкарват в Русия по нова схема. За целта отделни физически, а не юридически лица, изваждат Сертификат за безопасност на конструкцията на превозните средства (СБКТС) от съответното ведомство и така колите на Honda може да бъдат продавани като нови.

По същия начин действат и други търговци, които неофициално внасят в Русия автомобили от марки като Toyota, Nissan, BMW, Volkswagen и други. Те го правят чрез поддистрибутори и предлагат единни гаранционни условия, които включват и преминаването на планирана поддръжка при дилъра.

Самите доставчици на автомобили действат предпазливо и се опитват да не привличат внимание, тъй като подлежат на санкции. Много от автомобилните компании вече предупредиха свои дилъри в други държави, че ще прекратят работа с тях, ако продават колите си на руски компании.

Русия иска да ползва чужди автомобилни патенти, без да плаща

Всички автомобилни патенти на територията на Русия, притежавани от „недрожелюбни страни“, трябва да бъдат анулирани и съотв...

Именно санкциите насърчават китайските марки автомобили да организират производството на своите автомобили директно в Русия под местни марки. Това означава, че компаниите на JAC или FAW могат да твърдят, че модели като Москвич 3 или Lada X-Cross 5 само приличат на техните JAC JS4 или FAW Bestune T77, но всъщност това са различни автомобили. Реално обаче колите са едни и същи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com