X
 
 

Автопроизводителите печелят все по-малко

1367 0
Автопроизводителите печелят все по-малко
Снимка: car free pics
Въпреки все по-големи продажби в последните години, чистата печалба на автомобилните производители пада и достигна нивата от времето на финансовата криза през 2009 г. Причината за това са няколко - търговският конфликт между САЩ и Китай, по-високите мита на автомобилите и проблемите с новия метод за тестове на вредните емисии WLTP, който влезе в сила през 2018 г.

Операционната печалба на производителите през последната четвърт на 2018 г. е била едва 5% от приходите им, изчислява консултантската компания Ernst&Young. Ако се вземат показатели са цялата минала година средното ниво на този показател е 5,7%, докато през 2017 г. е бил 6,4%.

Въпреки това, 16-те водещи световни автомобилни компании са увеличи печалбата си на 2,8% . до 1,6 трилиона евро, като това се дължи на нарастващите продажби на кросоувъри. Това е най-голяма печалба, регистрирана някога в рамките на една календарна година.

Ако обаче се отчете развитието на електромобилите и на системите за автономно движение, се оказва, че големите производители не могат да си позволят съкращения на инвестициите в изследвания и разработки, съобщава германското издание Аutomobilwoche.

Най-много пари в това направление са похарчили  Volkswagen - 12,1 млрд. евро, и Toyota - 8,2 млрд. евро. Компания като BMW обаче е похарчила най-голям дял от своята печалба за тази цел - 5,5%. Следват  General Motors - 5,3% и Volkswagen - 5,1%

Actualno.com

Етикети: