Битката BMW срещу Audi се пренесе при супер дизелите

5974
Битката BMW срещу Audi се пренесе при супер дизелите
Снимка: BMW

Германските производители в луксозния клас от години водят война за увеличаване на конските сили на двигателите на своите автомобили. Тя се развива с променлив успех, като през тази година основната битка е при дизеловите мотори с повече турбини. Тук големият спор е между BMW и Audi, които постигнаха невероятни резултати.

Всъщност любопитното е, че и двете компании предложиха на пазара феноменални мотори, които обаче са съвсем различни като концепция. Агрегатите развиват мощност от около 400 к.с., като този на Audi е V8 с обем 4,0 литра, докато в BMW залагат на 3,0-литров редови двигател с 6 цилиндъра.
Баварците тръгнаха по класическия път, като техният агрегат е оборудван с 4 турбини – нещо, което никой друг производител не е правил. По-рано отново те предложиха двигател с 3 турбини и отново бяха първи на пазара.

При Audi нещата са различни – моторът им е с 2 традиционни турбини, работещи една след друга и допълнителен електрически компресор. Той действа с помощта на отделна 48-волтова система, като тази конфигурация също е уникална.
Най-мощният дизел на Audi се поставя засега само на новото SQ7, като работи в комбинация със система Valvelift, предлагаща изменяеми фази на газоразпределението в дизелов мотор. Агрегатът развива 435 к.с., достъпни в диапазона 3750-5000 об/мин., а максималният въртящ момент от 900 Нм е достъпен при 1000-3250 об/мин.

Това означава едно – моторът е много еластичен и на практика при него отсъства турбо-ямата. С него и със съответната трансмисия Audi SQ7 предлага разход на гориво от 7,4 л/100 км, ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди и развива максимална скорост от 250 км/ч, като тази стойност е ограничена по електронен път.

Тайната на тези отлични показатели се крие именно в новия електрически компресор. Тази технология първоначално бе подложена на яростни критики, тъй като се нуждае от сложна електричека система, за да функционира. Налага на се Audi SQ7 са поддържа 2 отделни електрически вериги, като едната е отделена за допълнителния турбокомпресор. Всичко това не само, че е скъпо, но и изисква специална поддръжка. А тя налага обучаването на кадри и осигуряване на допълнително сервизно оборудване, което също струва много пари.

И докато в Audi постигат висока мощност с помощта на обем и голям брой цилиндри, то в BMW остава верни на своя редови 6-цилиндров мотор с обем 3,0 литра, който вече има 4 турбини. Двигателят с 400 к.с. бе поставен на модификацията 750d при новото 7-Series, като компресорите са разделени по-равно – по 2 за всяка група от 3 цилиндъра.

Резултатът е 400 к.с. и 760 Нм, като максималната мощност се достига при 4400 об/мин, а въртящият момент – между 3000 и 4000 об/мин. Баварците твърдят, че при 1000 об/мин шофьорът разполага с 450 Нм. Същата стойност на въртящия момент конкурентният агрегат на Audi достига чак при 2000 об/мин.

В крайна сметка двата двигателя имат почти еднаква мощност, но разликата във въртящия момент е 140 Нм в полза на Audi. В същото време обаче не бива да се пропуска, че моторът на BMW е с 1 литър по-малък и има 2 цилиндъра по-малко. Така че ако се изчислява мощността от литър обем, то творението на баварците е без конкуренция.

Куад-турбо агрегатът на BMW се състои от 2 малки турбини с променлива геометрия и 2 големи. Цялата конструкция е по-малка от тази при предишния мотор с 3 турбини, но като сложност може да се конкурира дори с двигателите на суперколите Bugatti Veyron и Chiron.

При стандартно натоварване куад-турбо моторът постоянно работи на 3 от 4-те турбини. Последната от тях обаче се използва при рязко ускорение на ниски обороти, като е оборудвана със система от допълнителни клапани. Именно те вкарват отработените газове в по-малките малките турбини. На свой ред те се развъртат по-бързо от големите, които влизат в играта при 2500 об/мин.

Благодарение на новия силов агрегат BMW 750d ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,6 секунди, което е с 0,3 секунди по-бързо от предшественика си с 3 турбини. Средният разход на гориво е 5,8 л/100 км. Впечатляващото обаче е, че дизелът с 4 турбини ускорява само с 0,2 секунди по-бавно от версията 750i, оборудвана с бензинов туин-турбо V8 мотор.

Разбира се, и баварският агрегат има своите критици. Техният основен аргумент е, че заради увеличение на мощността с 5% компанията е жертвала 11% от разхода на гориво. Тук няма 48-волтова електрическа система, но пък в BMW трябва да се погрижат за охлаждането на 4 турбини. Това налага интегрирането на допълнителна технология, която също оскъпява мотора.

Любопитното в случая е, че Audi и BMW не поставят най-добрите си дизели на конкурентни модели, но се очаква това да стане най-късно до 3 години. Това предположение е основано на досегашните стратегии на двете компании, а решаваща дума ще имат потребителите.

Затова и засега сравнението е единствено техническо, а не на пътя. И няма как да бъде определен победител в спора. Какво обаче би се случило, ако инженерите на двете марки обединят усилия – може би дизел с 6 турбини и електрически компресор? Интересно е също и какво мисли третият голям производител в този сегмент – Mercedes-Benz. Сега камъните са в неговата градина, а времето тече...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com