BMW представи първото комби M3

11621
BMW представи първото комби M3
Снимка: BMW

Спортното подразделение на BMW което празнува своята 50-та годишнина през 2022 г., представи първото по рода си M3 Touring (комби). В историята на спортната гама на марката вече има подобен автомобил, но той е на базата на 5-Series - моделите от поколенията E34 и E61 бяха произведени съответно през 90-те и 2000-те години.

Сега баварците показват първото M3, чиято поява беше анонсирана още през 2019 г. Компанията използва цялото време за усилена кампания за реклама на колата, която само преди няколко дни стана и най-бързото комби на Северната дъга на „Нюрбургринг“. А рекордът беше подобрен дори преди премиерата на модела.

BMW показа свирепо и много леко купе

През тази година спортното подразделение на BMW празнува 50-годишен юбилей и в чест на това събитие подготвя няколко приятни изненади з...

Дизайнът на BMW M3 Touring до голяма степен повтаря седана M3, като е съобразен с разликите във формата на двата автомобила. Съответно, покривът, остъкляването и дизайнът на задната част на кърмата повтарят текущото 3-Series Touring от третата серия.

Покривът винаги е стандартно боядисан в черен гланц, както и релсите на покрива, а също така и дифузьорът. За модела се предлага допълнителен M пластмасов пакет, подсилен с въглеродни нишки. Размерите на колелата са 19-цолови отпред и 20-цолови отзад.

Задвижването на BMW M3 Touring е поверено на редови, 6-цилиндров турбомотор с обем 3,0 литра, който развива 510 конски сили и 650 Нм въртящ момент, точно като седана M3 във версията Competition. Двигателят е съчетан с 8-степенна M Steptronic трансмисия с Drivelogic и система M xDrive задвижване на всички колела с Active M диференциал на задната ос.

Има три настройки за избор на движение - основно задвижване на всички колела, 4WD Sport режим със задно задвижване и чисто задвижване на задните колела, налично, когато системата за стабилизация (DSC) е деактивиран. Комбито разполага и с дрифт режим M Dynamic Mode, който деактивира контрола на сцеплението.

Старо BMW M3 на цената на съвременна спортна кола

В наши дни за сумата от 100 000 долара може да се купи съвременна спортна кола на някой от производителите на премиум-модели. Същите па...

Размерите на M3 Touring са дължина от 4794 мм, широчина – 1903 мм и височина – 1436 мм. Комбито е малко по-тежко от купето M4 и седана M3, но почти не губи скорост - според „паспортните му данни“ автомобилът се нуждае от 3,6 секунди, за да се ускори от място до 100 км/ч (с 0,1 секунди по бавно от купето и седана). Максималната скорост е ограничена до 250 км/ч (или 280 км/ч с допълнителния M Driver's Package).

За намаляване на теглото помага предлагания като опция пакет M Race Track с карбоново-керамични спирачки, детайли от въглеродни влакна и седалки M Carbon, който са по-леки с 9,6 кг. Комбито съчетава динамика с практичност - облегалката на задната седалка може да се сгъва в съотношение 40:20:40, за да се увеличи капацитетът от 500 литра до максимум 1510 литра. Задното стъкло може да се отваря отделно от вратата, за да се постави малък товар.

BMW M3 Touring е и първият модел M, който разполага с най-новата информационно-развлекателна система iDrive 8 с извит сензорен екран, който комбинира 12,3-инчов инструментален приборен панел с 14,9-инчова информационно-развлекателна система. Системата от осмо поколение, въведена през 2021 г., първо беше поставена на електрическите iX и i4, а след това се появи и на гражданските модели, но едва сега достига до M-версиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com