BMW ще ползва стари рибарски мрежи в колите си

4242
BMW ще ползва стари рибарски мрежи в колите си
Снимка: BMW

Автомобилите на BMW ще получат декоративни елементи, направени от отпадъци от риболовната промишленост, по-специално стари риболовни мрежи и въжета. Благодарение на датската фирма PLASTIX, отпадъците могат да бъдат превърнати в пластмасови пелети и след това в термопласти. Така произведените компоненти няма да се различават от обикновените, освен че са 30% рециклирани и отделят една четвърт по-малко парникови газове при производството си.

От следващата година автомобили с таща наречения „веган интериор“ ще се появят в гамата на BMW и MINI. Компанията използва изкуствена кожа Sensatec за седалките и таблото от дълго време, но благодарение на новата оплетка на волана, ще бъде възможно напълно да се откажат от материалите от животински произход. Според представители на BMW, синтетичната кожа има всички свойства на естествената кожа, като устойчива на абразия.

Дизайнът на новото поколение с арх. Александър Йончев и новото BMW iX

Онзи момент, в който ще получим категоричен отговор за смисъла на човешкия живот вероятно ще бъде и този момент, в който същият смисъл ...

Германците също активно използват Econyl или рециклиран найлон. Той се получава от промишлени пластмаси, остатъци от тъкани, стари килими и риболовни мрежи. Конците Econyl са в основата на стелките на моделите BMW X1 и iX, но могат да бъдат намерени и в автомобили от други марки. Например - подовата настилка на Mercedes-Benz EQS и тапицерията на седалките на концепцията Audi Urbansphere са направени от регенерирани влакна.

Старите риболовни мрежи и въжета лесно се превръщат в декоративни елементи. Използвайки процес, разработен съвместно с датската PLASTIX, отпадъците се раздробяват на пелети, които след това се използват за формоване на термопласти. Почти една трета от произведените по този начин компоненти са направени от рециклирани отпадъци и за първи път в индустрията BMW ще ги използва за видими повърхности. Сега дялът на рециклираните пластмасови части в новите автомобили е 20%, но до до 2030 г. ще достигне 40%.

Моделите от ново поколение, които са известни като Neue Klasse, ще бъдат първите, които тестват „екологична“ пластмаса. Под това име през 2025 г. ще се появи цяло семейство електрически превозни средства, оборудвани с литиево-йонни батерии от ново поколение. В батериите ще се използват нови клетки, като ще се промени не само техният формат (цилиндричен вместо призматичен), но и химическият състав. В резултат на това специфичният капацитет на единица обем ще се увеличи с 20%, а пробегът с едно зареждане - с 30%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com