BMW върна към живот автомобила на Краля

5613
BMW върна към живот автомобила на Краля
Снимка: BMW

Един от най-ексклузивните и най-търсени от колекционерите автомобил е BMW 507. От него са произведени едва 254 бройки в периода 1955-1959 г., като техни собственици са били знаменитости като Ален Делон, Урсула Андерс, Джон Съртис и др. Една от колите – с номер на шасито 70079, е принадлежала на Краля на рока Елвис Пресли.

Именно този автомобил е напълно възстановен след сложни реставраторски дейности, продължили повече от 2 години. Машината ще бъде представена пред публика на 18 август, когато стартира престижното автомобилно изложение выставке Concours d'Elegance в Пебъл Бийч, щата Калифорния.

Легендарният певец става собственик на колата на 20 декември 1958 г., докато отбива военната си служба в Германия. Под капака на белия роудстър е поставен V8 мотор със 150 к.с., а интериорът на салона е в комбинация от черно и бяло. Елвис решава да боядиса автомобила в червено заради огромната си армия от фенки, които го преследват дори в Германия. Много от тях оставят послания с червило върху колата, а това е неприемливо за войник от армията на САЩ.

През март 1960 г. Пресли се завръща в Щатите, а автомобилът е изложен за продажба в автомобилен салон в Ню Йорк. В крайна сметка той е купен за смешната сума от 4500 долара, като новият му собственик решава да го превърне в състезателна машина. Той сменя скоростната кутия, приборния панел и задния мост. Оригиналният мотор също е премахнат, като мястото му заема V8 двигател на Chevrolet, заради който се налага излязване на част от рамата.

Колата сменя няколко собственици и в крайна сметка през 1968 г. попада в ръцете на инженера от Калифорния Джек Кастър, който се оказва голям любител на класически автомобили. Той провежда свое изследване, за да изясни миналото на роудстъра и когато научава всичко, решава да го възстанови. Тази дейност е поверена на фирмата BMW Group Classic.

Специалистите от компанията работят в съответствие с оригиналните сецификации на BMW 507, като възстановяват 3,2-литровия двигател, както и геометрията на рамата. Приборният панел също е създаден върху основата на оригинала. Тъй като част от резервните части няма как да бъдат намерени, се налага те да бъдат печатени на 3D-принтер. Такива са ръчките на прозорците и на вратите.
Роудстърът отново е в бял цвят, като интериорът му е идентичен с този на снимките и каталозите от 1957 г.

За съжаление, Джек Кастър така и не успява да го види в напълно възстановен вид, тъй като почива през 2014 г. на 77-годишна възраст. Затова и готовото BMW 570 ще бъде представено не само като автомобила на Краля, но и като наследството на Джек Кастър и шедьовър на Group Classic.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com