Brexit ще съсипе британските производители

2880
Brexit ще съсипе британските производители
Снимка: Getty Images/Guliver

За повечето европейци излизането на Великобритания от ЕС дойде и замина. Веча малцина мислят по този въпрос, с изключение на самите британци, които още дълго време ще си спомнят за решението взето на референдума през юни. Един от основните въпроси е как той ще се отрази на местните производители и в частност на тези от автомобилния бранш, който като цяло не е в особено цветущо състояние напоследък.

Известно е, че великите някога британски автомобилни гиганти сега или са мъртви, или са бледа сянка на това, което представляваха през миналия век, или пък са погълнати от чуждестранни производители. Някои от тях се опитват да запазят своята идентичност, но Brexit е на път напълно да я унищожи.

Като цяло заплахата е върху цялото автомобилостроене на Острова, което е в пряка зависимост от чуждите капитали. Холдинг на правителството на Бахрейн притежава 57% от McLaren, а частният италиански фонд Investindustrial владее контролния пакет акции на Aston Martin. Предприемачът от Малайзия Тони Фернанес е собственик на Caterham, а групата Jaguar Land Rover от години е в ръцете на индийците от Tata Motors.

С други думи няма нито един напълно британски производител, въпреки че голяма част от продукцията на тези компании се продава Обединеното кралство. Какво обаче ще се случи, когато то окончателно се раздели с ЕС? Отговорът е – нищо хубаво. Само преди месец от Nissan обявиха, че ще спрат инвестициите си в страната, ако не бъдат компенсирани от британското правителство. В компанитя са наясно, че излизането на Великобритания от ЕС ще доведе до увеличаване на цените на произвежданите в страната автомобили, които са предназначени за износ, тъй като те ще бъдат облагани с дапълнителни мита и такси.

От Jaguar Land Rover реагираха незабавно и обявиха, че ако Nissan получи компепсации, техният алианс също ще преосмисли политиката си за инвестиции. От групата посочват, че са единственият британски производител, който осъществява всички свои дейности – проектиране, дизайн, инженерство и производство във Великобритания и затова трябва да получат същото отношение от властите.

Какво обаче ще се случи, ако правителството откаже да компенсира компаниите, произвеждащи автомобили на Острова? Отговорът на този въпрос е един – те просто ще изнесат заводите си в други държави. В Jaguar Land Rover наскоро откриха предприятие в Пуна, Индия, а се твърди, че в момента се търси възможност и място за откриване на завод в Румъния. През 2018 г. групата ще отвори и завод в Словакия, в който ще работят 2800 души, като той ще произвежда 150 000 автомобила на година.

Оланд смята, че Brexit ще доведе повече инвестиции във Франция

Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че напускането на Великобритания от ЕС ще доведе до повече инвестиции към Франция и ще напр...

Разбира се, изследователските центрове и студията за дизайн могат да останат във Великобритания. Същото важи и да щаб-квартирата, но като цяло нещата вървят към напускане на страната. Подобен ход вероятно ще предприемат и други местни производители, както и компании като Nissan и Honda, които имат заводи на Острова. Те вероятно ще бъдат последвани и от Ford, и така Кралството ще загуби напълно автомобилостроенето си, което ще бъде сериозен удар върху икономиката му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com