Бъдеще на четири колела

36292
Бъдеще на четири колела

В рамките на 20 дни най-голямата технологична медия HiComm съвместно с автомобилната компания Opel проведе кампания, която имаше за цел да информира потребителите как се шофира, без да се изразходи и капка гориво. Оказа се, че алтернативните методи за задвижване и в частност предимствата на електромобилите са тема, която вълнува много хора. Повече от 4000 души се включиха в специално организираната образователна игра на Facebook страницата на HiComm. От тях близо половината успяха да се преборят с петте въпроса, които ги деляха от томболата за специален тестдрайв на новия електромобил Opel Ampera и 5-дневна почивка в Пирин Голф&Кънтри клуб.

Освен че очевидно знаеше достатъчно за автомобилите на бъдещето, Александър Мандаджиев беше и голям късметлия, за да бъде избраният, който да тества футуристиченото возило на Opel. Победителят живее в София, магистър-фармацевт и горд баща на син. Занимава се с маркетинг на лекарства от 10 години на позицията продуктов мениджър, а от 5 години и половина работи в международната фармацевтична компания Нобел Фарма.

Ето и какво сподели щастливецът за изживяването му зад волана на футуристичния електромобил Opel Ampera.

Карал ли беше електромобил досега и какви бяха очакванията ти?

Не, не бях карал или се возил на електромобил, но съм чел по темата и имах някаква представа какво би трябвало да представлява едно такова електронно чудо. А за очакванията изпитвах нетърпение да седна зад волана и да го тествам.

Кое беше първото нещо, което ти направи впечатление в Opel Ampera?

Бяха две неща – спортният, футуристичен дизайн на колата и компютърната система вътре. Колкото и банално да звучи имах чувството, че съм в пилотската кабина на самолет. Второто е тишината на автомобила в режим на електричество.

Беше ли изненадан от нещо?

Колкото и да беше очаквано се изненадах, когато запалих автомобила и не чух ръмженето на двигател. А изненадите продължиха, когато ми заобясняваха колко е умна тази кола - например не ти позволява да тръгнеш, ако още има зареждащ кабел, свързан към нея. Освен това, когато караш по инерция прехвърляш енергия към батерията, като според терена или желанието ти може да превключваш на различни режими на движение. Налице е и визуален еко индикатор за начина ти на шофиране, показващ дали караш с повечко газ, или натискаш прекалено спирачките. Дори има и разпознаване на гласови команди, което искрено ме изненада, защото досега само при компютрите съм използвал подобни програми, а не очаквах в автомобил да има такава екстра.

Впечатление прави и това, че ако усети отпред наличие на голямо количество изгорели газове, компютъра затваря външните жалузи и включва климатроника на вътрешната циркулация и още куп други функции, за които на човек му е нужно време да запомни и пригоди към своите нужди. И не на последно място - отделния клаксон за пешеходци. Тъй като е тиха в режим на електричество не се чува от пешеходците и за да не ги стряскаш със стандартния клаксон, Опел са инсталирали допълнителен бибиткащ клаксон. Засмях се, че дори и за това са помислили.

Как би описал автомобила с няколко изречения?

Трудно е да се опише с няколко изречения. Функциите и удобствата са много в този автомобил и както разбрах почти всичко има в базовия модел, с изключение на навигацията и задната камера за паркиране. Opel Ampera е стилен, комфортен, сигурен и екологичен електромобил. Дори бих добавил и много умен.

Какво би споделил за поведението му на пътя?

Много стабилен на пътя и добре ускорява, дори и в режим на електричество. Усещаш скоростта на движение по слабия външен шум на вятъра, добре взема завоите и маневрира, спира според реакциите на шофьора. Почти не се усещаха и нервностите на пътя.

Какво разстояние измина на батерия?

Със сигурност изминах около 40 км като електромобил, но разстоянието, което изминаваш на електричество зависи от атмосферните условия и начина на шофиране. Разбира се, колкото повече допълнителни функции активираш, толкова по-малко километри на батерия ще минеш.

Предполагам, че си се разходил по познат за теб маршрут, как се представи автомобилът, ако го сравниш с други, с които си минавал по този маршрут?

Определено се представи доста добре. Хареса ми да го управлявам, макар и за кратко.

На кого би препоръчал Opel Ampera?

Това е интересен въпрос. Бих го препоръчал на всеки, но в България за съжаление все още се предпочитат други тип коли, далеч от екологията. Да се надяваме, че подобен електромобил ще е част от ежедневието на нашите деца.

Ти би ли шофирал този автомобил ежедневно?

Определено да.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com