Бъдещето на Формула 1: McLaren MP4-X Concept

19748
Бъдещето на Формула 1: McLaren MP4-X Concept

Или поне визията на McLaren за развитието на болидите в бъдеще, която визия изглежда реалистична със закрития кокпит и гуми, нещо, за което се говори отдавна.

McLaren се представи отчайващо зле тази година. Вероятно една от най-лошите, ако не и най-лошата година в историята на тима във Формула 1. Сега на дневен ред е съвсем близкото бъдеще и началото на март, когато стартира сезон 2016. Но явно екипът има визия и в малко по-дългосрочен план, която се вижда от тези снимки. MP4-X е „концептуалната визия за бъдещето на технологията в моторния спорт“.

 

McLaren обяснява този ход образно: „стратезите във Формула 1 мислят много обиколки напред, докато планират питстопа в състезанието, докато автомобилните инженери конструират супер спортни автомобили за следващото поколение шофьори“.

 

McLaren MP4-X предлага футуристичен дизайн със затворен кокпит и активни аеродинамични елементи по болида. В общи линии става въпросза електроди, монтирани върху калниците, които контролират по електронен път монокока на болида, като таза се гарантира промяна на притискащата сила по време на завиване и на правите. От друга страна, кокпитът е оборудван с head-up дисплей, осигуряващ на водача важна информация – позицията на най-близкия конкурент, флагове на пистата, опасни зони, позиция на инцидент и т.н.

 

McLaren P1 GTR ще струва 2 467 000 евро бройката

McLaren дръпна покривалото от уникалния P1 GTR, представайки го като дизайнерска концепция. Която обаче съвсем скоро ще може да се поръ...

От McLaren казват, че технологията на концепта е реално, макар и м най-ранната си фаза от развитието. Вероятно най-впечатляващата технология в болида е системата за мозъчен синаптичен контрол, която следи електрическите сигнали в мозъка на пилота, за да контролира системите на болида. Според производителя, автомобил без никакъв физичен контрол е теоретична възможност, но технологията за нещо такова е на много ранен етап в развитието си.

 

Що касае задвижването на MP4-X, от McLaren казват, че тя е фокусирана върху много модерна система за регенериране на енергия, както и върху по-ефективни горива и масла. Например, болидът би могъл да получи допълнително зареждане чрез вградена в асфалта технология. MP4-X би могъл да използва и слънчевата светлина, която да се улавя и използва от по-традиционните системи за регенериране на енергия, използвани в момента.

Състезанието явно е започнало. Очакваме отговор и на този фронт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com