Българин извая дизайна на новата Dacia Duster (тест-драйв)

27468
Снимки: Dacia

Маркетинговите проучвания показват, че повечето хора избират автомобила си преди всичко по външния вид. Истината е, че на потенциалните клиенти първо трябва да им хареса външния дизайн и след това да се заинтригуват как изглежда колата отвътре, а на следващ етап да се поинтересуват какви са характеристиките на двигателя, колко харчи и как вози, и не на последно място колко струва. В този ред на мисли външният дизайн на второто поколение Dacia Duster е най-важното за успеха на модела. Ако той се хареса на повечето хора, автомобилът ще се продава добре. И тук бързам с гордост да кажа, че именно външният дизайн на новия Duster е изваян от българина Емануил Клисаров, който е старши дизайнер в Renault Group. Очевидно нашият сънародник се е справил отлично със задачата си, тъй като второто поколение на Duster изглежда страхотно за класа си и има всички шансове да се превърне в новия бестселър в сегмента на компактните SUV.

Неотдавна българският дизайнер Емануил Клисаров гостува в София и представи концепцията на дизайна на новия Duster, като сподели, че най-важното при проектирането на новия модел е било да има добра преценка за това какво очакват клиентите. Той започва проекта от първата скица и достига до готов макет, който е едно към едно с производствения дизайн на модела. Докато първото поколение на Duster беше с азиатски черти, то новият компактен SUV изглежда хармонично и със сигурност ще се хареса на повече клиенти. Второто поколение на модела привлича с мускулеста визия, но в същото време е разпознаваем като Duster.

Отпред автомобилът изглежда по-широк, тъй като решетката е по-тясна, а фаровете са изтеглени в двата края на каросерията. Релефният преден капак придава по-сурово излъчване на новия Duster, а скарата отпред подсилва офроуд характера и защитава каросерията от надраскване. Линията на профила е по-висока, предното стъкло е изместено с 10 см напред и сега е по-отвесно, така че купето изглежда по-просторно. Задните светлини се състоят от четири червени квадрата един върху друг и са поставени в самите ъгли. Под пода отзад се подава по-широка хромирана защитна скара. За привлекателната визия на новия Duster допринасят и новите свежи цветове.

Разгледайте галерията с новия Duster на пътя и в офроуда

Влизайки в интериора на новия Duster, с радост виждам изцяло нов волан и ново табло, които са по-практични за ежедневна употреба. Новото табло дава по-ясна и отчетлива информация за най-важните показатели, а в новата централната конзола е интегриран 7-инчовият сензорен дисплей на системата MediaNav Evolution, който осигурява по-лесен достъп до основните функции. Чрез новите бутони и въртящи се контролери, водачът или спътникът до него настройват климата в купето много по-интуитивно. Хората със среден ръст лесно ще намерят най-удобната позиция зад волана, но тук могат да седнат и нестандартни водачи, тъй като седалката се регулира и във височина, а воланът се настройва в дълбочина и във височина.

Седалките в новия Duster са значително по-удобни, отколкото в предходния модел, тъй като обгръщат тялото, имат нова рамка и по-изразени странични опори, като седалищната част е по-дълга. Подглавниците се регулират в широки интервали, а новата тапицерия е с модерна тъкан и контрастен шев. Седалката на водача има подлакътник и регулиране на лумбалната опора, за по-удобно пътуване на дълъг път. В новия Duster има множество ниши за съхранение на вещи и предмети с общ обем от почти 29 литра. Под пътническата седалка има ново багажно отделение. Ръчната спирачка е преместена на по-удобна позиция, а скоростният лост е с нова форма. Обемът на багажника на новия Duster с предно предаване е 445 литра, при версията 4х4 е 376 литра, а при сгъване на задните седалки се увеличава до 1606 литра.

Първият тест-драйв на новата Dacia Duster започна с модела, задвижван от 1,2-литров бензинов турбодвигател с мощност 125 к.с., съчетан с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Да си призная, първоначално бях скептично настроен към малката кубатура на двигателя, но още след първите километри осъзнах, че той е напълно достатъчен за да тегли тежащия едва 1300 кг автомобил с двама човека на борда и малко багаж. С този нов бензинов турбомотор Duster ускорява бодро от място и е впечатляващо пъргав при сваляне на една-две предавки при изпреварване. Тягата от 205 Нм при 2300 об/мин позволява на водача да предприема бързи изпреварвания при ограничена видимост. Двигателят работи впечатляващо тихо и без никакви вибрации. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 11 секунди, а разходът в смесен цикъл при спазване на ограниченията за скоростта беше 6,8 л/100 км.

Тъй като в сегмента на компактните SUV все по-голяма част от клиентите поръчват автомобила си с автоматична трансмисия, новият Duster се предлага и с 6-степенна автоматична скоростна кутия EDC с двоен съединител. Тя обаче се съчетава само с 1,5-литровия турбодизелов двигател dCi 110 и се предлага само при модела с предно предаване 4х2. Автоматикът е чудесна алтернатива на ръчните скорости, най-вече ако шофирате основно в града. В натоварения градски трафик придвижването е приятно и комфортно, без да се налага досадното превключване за пълзене в задръстванията. Има и ръчен режим на превключване, както и асистент за потегляне по наклон, който задържа спирачките, докато водачът натисне педала на газта. Автоматичната трансмисия е синхронизирана добре с 1,5-литровия турбодизелов двигател, така че работи прецизно и меко, а предавките се сменят почти неусетно. Комбинираният разход на дизел по време на теста остана в рамките на 5 л/100 км.

На пътя новата Dacia Duster се управлява с лекота, благодарение на електрическото сервоуправление на волана, което улеснява маневрирането в населените места и при шофиране в офроуд. На неравни местности и черни пътища, с каквито беше осеян тестовия маршрут, Duster ме впечатли с особено комфортната си возия и стабилно пътно поведение. При динамично шофиране в остри завои, автомобилът очаквано се наклонява, но в рамките на допустимото за този клас.

На специален полигон новият Duster беше подложен на различни предизвикателства, които пресъздават сложни пресечени терени, наклони, кални коловози, дълбоки водни препятствия и настилки с ниско сцепление. Версията с 4х4 има пътен просвет от 210 мм и къси надвеси, а ъглите на атака са 30 градуса отпред и 33 градуса отзад. Под зоркото око на инструктори, моделът със задвижване 4х4 демонстрира блестящи офроуд качества, а пословичната му проходимост го нарежда сред най-добрите SUV.

От въртящия се контролер за управление на системата 4x4 се сменят трите режима на работа и водачът на Duster лесно може да променя предаването на тягата според условията. В режим 2WD моторната тяга се предава само към предните колела, като по този начин се пести гориво при шофиране върху сух път. Режимът Auto е удачен при шофиране върху хлъзгава настилка, като при загуба на сцепление тягата се разпределя автоматично между предната и задната ос, като към задните колела могат да се прехвърлят до 50% от въртящия момент. За екстремен офроуд и при затъване, ако колелата превъртат в кал или пясък, на помощ идва режимът Lock, при който електрониката разпределя тягата поравно между предната и задната ос. Новият Duster е с къса първа предавка на 6-степенната механична скоростна кутия, която позволява мощно потегляне при стръмен наклон и ефективна моторна спирачка при спускане. Тестовете на полигона показаха категорично, че новият Duster се справя отлично с изкачването на стръмни наклони и преодолява сложни препятствия, което го превръща в един универсален автомобил както за асфалта, така и за офроуда.

Второто поколение на Dacia Duster е оборудвано с нови функции, повишаващи спокойствието и безопасността на водача и пътниците. Всъдеходът е снабден с камера с различни перспективи, която обединява четири камери - една отпред, по една от двете страни и една отзад. Системата позволява на водача да следи зоната около автомобила и да маневрира спокойно, когато шофира. Тя е полезна и по време на паркиране и се активира автоматично, когато включите на задна предавка. При шофиране в офроуд, мониторът обединява компас и известява в реално време водача за ъгъла на наклон на автомобила. Шофирането по наклонен терен е улеснено от система за контрол на спускането, която спуска сама колата с равномерна безопасна скорост, без водачът да натиска педалите. При потегляне по стръмна улица например асистентът за контрол по наклон задържа колата и не й позволява да тръгне надолу.

Със своя привлекателен външен вид, новият Duster със сигурност ще се хареса на по-голямата част от потребителите, търсещи универсален автомобил за асфалтираните пътища и офроуд в планината. Тези, които харесат дизайна му, ще останат приятно изненадани от комфортния и ергономичен интериор, богатото оборудване и новите функции, както от и значително подобрената шумоизолация. Изборът от ефективни двигатели и системата за задвижване на четирите колела 4х4 с големи способности на офроуд го правят силен играч сред конкурентната среда в сегмента. В същото време новият Duster продължава да бъде шокиращо достъпен с цена от 21 990 лева за базовия модел, което го позиционира като най-доброто предложение на пазара.

Технически характеристики

Dacia Duster dCi 110 4x4

Размери

Дължина, мм: 4341

Широчина, мм: 1804

Височина, мм: 1682

Междуосие, мм: 2676

Собствено тегло, кг: 1320

Вместимост на резервоара, л: 50

Двигател

Тип: 4-цилиндров дизелов с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1461

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 110 при 4000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 260 при 1750

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 169

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 12,4

Среден разход, л/100 км: 4,7

Вредни емисии СО2, г/км: 123

Базова цена на модела, лева с ДДС: 35 190 (Comfort)

 

КОНКУРЕНТЪТ

SsangYong Tivoli e-XDi 160 4WD 

Размери

Дължина, мм: 4202

Широчина, мм: 1798

Височина, мм: 1590

Dacia Duster 1,5 dCi: Второ преработено издание (тест драйв)

Макар да имам претенциите да следя автомобилната индустрия, останах потресен от цифрата, в която се е реализирал Duster до момента: 950...

Междуосие, мм: 2600

Собствено тегло, кг: 1455

Вместимост на резервоара, л: 47

Двигател

Тип: 4-цилиндров дизелов с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1597

Dacia Duster 1,5 dCi: Аз съм шампионът (тест-драйв)

Фреди Меркюри го няма от много дълго време, но остава емблематично за музиката парче. Хитът обаче е в друго местоимение. Вероятно е мно...

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 115 при 3400-4000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 300 при 1500-2500

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 175

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 12,0

Dacia Duster Adventure: Малко грим за боеца (тест драйв)

През 60-те години на миналия век, Renault имаше любовна афера с румънската автомобилна индустрия. Предполагам тази забежка на французит...

Среден разход, л/100 км: 4,7

Вредни емисии СО2, г/км: 123

Базова цена на модела, лева с ДДС: 41 200 (Comfort)

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Dacia

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com